Tvrda školjka kao nježna delicija: dagnje u bijelom vinu
Školjke su sve popularnije i to ne samo na odmoru na morskoj obali. Dok se jakobove kapice ili kamenice obično jedu same, dagnje su najukusnije kada ispuste sok. Za savršen rezultat preporučamo kuhanje dagnji na pari tako da ostanu sočne i mekane. Boscheve pećnice Serije 8 imaju poseban sastojak, funkciju kuhanja na paru. Možemo vam samo poželjeti dobar tek.
Sastojci | Za 4 porcije
Univerzalni lim za pečenje
Dagnje:
1,5 kg dagnji
Mješavina povrća i vina:
2 luka
1-2 češnja češnjaka
120 g mrkve
60 g korijena peršina
100 g celera
1 organski limun
3 žlice maslinovog ulja
200 ml suhog bijelog vina
2 žlice začinskog bilja (peršin, lišće celera)
Krupna sol
Crni papar, svježe mljeven
Priprema
1.
Temeljito operite dagnje pod hladnom tekućom vodom. Trljajte ih koliko god je često potrebno kako biste uklonili pijesak i naslage kalcija. Prstima uklonite niti. Bacite sve otvorene dagnje koje se ne zatvaraju kada kucnete s jedne strane. One bi mogle biti pokvarene. Protresite dagnje u cjedilu, ponovno temeljito isperite i dobro ocijedite.
2 .
Ogulite i sitno nasjeckajte luk i češnjak. Odrežite i ogulite mrkve, korijen peršina i celera te ih narežite na komade približne veličine 1 cm. Operite limun u vrućoj vodi, osušite ga, sitno naribajte koricu i istisnite sok.
3.
Zagrijte maslinovo ulje u loncu. Pirjajte luk i češnjak dok ne postanu prozirni. Dodajte komade povrća i pirjajte 4-5 minuta uz neprestano miješanje. Ulijte bijelo vino i sok od limuna, posipajte začinskim biljem i začinite sve sastojke solju i paprom.
4.
Posložite dagnje u univerzalnu posudu. Prelijte dagnje mješavinom vina i povrća s naribanom koricom limuna. Kuhajte prema uputama.
5.
Nakon 6 minuta kuhanja, jednom pomiješajte dagnje velikom žlicom ili nakratko izvadite univerzalnu posudu i protresite je. Zatim dovršite kuhanje prema uputama.
Postavljanje postupka
Kuhanje na pari
100 °C
Vrijeme kuhanja: 10-12 minuta
Savjet
Ako želite poslužiti dagnje kao glavno jelo, preporučamo da uparite taj poseban obrok s klasičnim prilogom: domaćim kruhom koji ćete namakati u umak.
Još bolji rezultati za svaki recept.
Kada je riječ o kuhanju, možete postići još bolje rezultate za svaki recept zahvaljujući pametnim značajkama. Otkrijte niz značajki našeg asortimana ugradbenih pećnica i pripremite savršena jela.