Najbolji način zamrzavanja hrane
Kutije za zamrzivač sa zračno nepropusnim pokrovima najbolje su za zamrzavanje hrane. Za povrće su najbolje vrećice za zamrzivač s patentnim zatvaračima ili štipaljkama za zatvaranje. Za variva i juhe najbolji su stakleni spremnici. Najbolje je zamrzavati male porcije kad je to moguće. Juhe, temeljce i narezano bilje možete smrznuti u kockice leda. Te "kockice leda" brzo se tope i mogu se lako podijeliti na porcije.
Koliko dugo hrana može ostati u zamrzivaču
do 6 mjeseci | do 8 mjeseci | do 12 mjeseci | |
---|---|---|---|
Riba | |||
Perad, meso | |||
Kobasice | |||
Povrće, voće | |||
Kolači, peciva | |||
Gotova jela |
Što staviti u zamrzivač, a što ne
Hranu koju želite zamrznuti držite podalje od hrane koja je već zamrznuta. Hrana koja se može zamrznuti: Pekarski proizvodi, ribe i plodovi mora, meso, divljač, perad, povrće, voće, bilje, jaja bez ljuske, mliječni proizvodi poput sira i maslaca, gotova jela i ostaci poput juha, variva, kuhanog mesa i ribe, jela od krumpira, nabujci i poslastice. Hrana koja se NE smije zamrznuti: Povrće koje se inače jede sirovo, poput salate i rotkvice, jaja s ljuskom, grožđe, cijele jabuke, kruške i breskve, tvrdo kuhana jaja, jogurt, kiselo mlijeko, kiselo vrhnje, šlag i majoneza.
Nema šanse za smrzotine
Do smrzotina dolazi kada se u pakiranju zamrznute hrane nalazi previše zraka. Na primjer, kad se površinsko meso osuši, zaražena područja počinju dobivati bijele ili sive točke. Hrana nije potpuno pokvarena, ali neće biti baš dobrog okusa. Koristite ispravna pakiranja kako bi izbjegli smrzotine.
Savjeti za sretno zamrzavanje
Zahvaljujući načinu rada za vrijeme godišnjeg odmora, na put možete otići bez grižnje savjesti. Kad funkciju aktivirate, vaš će hladnjak održavati temperaturu od približno +14°C u odjeljku za hlađenje i približno -18°C u zamrzivaču. Tako će vaša zamrznuta hrana ostati na sigurnom, a vi ćete štedjeti energiju u glavnom odjeljku hladnjaka.