Od super hladnog do super svježeg.
Na temperaturama znatno ispod nule zaustavljaju se prirodni procesi koji uzrokuju kvarenje hrane. Kao rezultat, vaši svježi proizvodi ostaju svježi dulje vrijeme. Ali nakon što odmrznete hranu, te su namirnice jednako kvarljive kao i prije i moraju se brzo potrošiti.
Više
Hladne činjenice.
Pohvatajte osnove zamrzavanja i nikada nećete pogriješiti kad je riječ o zamrznutoj hrani. Dobra je vijest da se hrana koja je ispravno zamrznuta na -18 °C nikada neće pokvariti, tako da je uvijek sigurna za jelo. Ali možda ju nećete htjeti ako je kašasta i manje ukusna. To se događa jer se voda pri smrzavanju širi, što uzrokuje pucanje stanica hrane i dopušta vlazi da pobjegne. To je i razlog zašto se neke namirnice mogu bolje zamrznuti od drugih. Slijedite nekoliko trikova za zamrzavanje kako svježe namirnice ne bi izgubile svoj fantastičan okus.
U pravilu ne biste trebali ponovno zamrzavati hranu nakon odmrzavanja. Najbolji način da izbjegnete odmrzavanje cijelog pakiranja mljevenog mesa ako želite samo jednu porciju jest podijeliti hranu na manje količine, na primjer:
- Temeljac, juhe i sjeckano začinsko bilje: Upotrijebite posude za led. Kockice će se brzo otopiti i možete odabrati točno onoliko koliko vam je potrebno.
- Povrće: Odaberite vrećice za zamrzavanje s patentnim zatvaračima ili kopčama za zatvaranje.
- Juhe i variva: Zatvorene staklene posude stvarno su savršene.
Više
Koje su namirnice najbolje za čuvati u zamrzivaču?
Uspješno možete zamrznuti pečene proizvode, svježu ribu i plodove mora, meso, divljač, perad, povrće, voće, začinsko bilje, jaja bez ljuske, mliječne proizvode, gotova jela i ostatke kao što su juhe, variva i gulaši, kuhano meso i riba, jela od krumpira, soufflé i deserti. Ne zaboravite ohladiti nove namirnice prije nego što ih ubacite u zamrzivač kako ne bi povisile temperaturu i uzrokovale odmrzavanje drugih namirnica.
Više
Bez zraka, bez ozeblina.
Svježe, neprerađeno meso i riba lako se zamrzavaju. Samo zapamtite da bi to bilo najbolje učiniti čim ih donesete kući iz trgovine. Za najbolje rezultate nježno osušite namirnice tapkanjem kako biste spriječili stvaranje ledenih kristala koji uzrokuju oštećenja nastala zamrzavanjem. Budući da želite što manje zraka oko mesa, preporučujemo da komade mesa izvadite iz originalnog pakiranja i stavite ih u vrećicu za zamrzavanje. Zatim istisnite zrak. Još bolje, zarobite bjelančevine pomoću vakuuma.
Tutti frutti tijekom cijele godine.
Kad je riječ o voću i povrću, ako želite čvrstu teksturu, radije odaberite svježe. Zamrznuti proizvodi s visokim udjelom vode izgubit će oblik i teksturu nakon odmrzavanja. I dalje će imati dobar okus, ali neće izgledati tako dobro. Umjesto toga razmislite o pasiranju voća poput jabuka i jagoda i kratkom blanširanju povrća. Ovaj proces ne samo da pomaže u očuvanju vitamina, već i zaustavlja aktivnost enzima koji su odgovorni za gubitak okusa, boje i teksture hrane. Također se preporučuje koštunjičavo voće prije zamrzavanja očistiti od koštica i nasjeckati kako biste ga mogli upotrijebiti odmah nakon odmrzavanja.
Budite oprezni s mliječnim proizvodima.
Zamrzavanje mliječnih proizvoda može biti malo osjetljivije od zamrzavanja drugih namirnica. Ovisno o tome što stavljate na led, rezultati se kreću od sjajnih do potpunog promašaja: Uz dovoljno prostora za širenje mlijeko se odlično zamrzava, dok se jogurt pri odmrzavanju često odvaja i postaje zrnast. Radije uživajte u smrznutom jogurtu (eng. froyo). Sir, maslac i vrhnje spadaju negdje u sredinu. Iako maslac trebate upotrijebiti vrlo brzo nakon odmrzavanja, to je inače uspješan način da mu produžite vijek trajanja. Druga su dva nešto zahtjevnija. Sir gubi okus kada se zamrzne pa ga je najbolje čuvati za gratiniranje ili složence. Vrhnje dobro prelazi iz tekućine u led i natrag, ali se nakon toga ne može istući.
Bez zamrzavanja roka trajanja.
Mana inače praktičnog zamrzavanja odmrzavanje je hrane samo da biste otkrili da više nije ukusna. To možete izbjeći tako da pratite koliko je dugo što bilo na ledu. Jednostavno označite ono što pohranjujete datumom i opisom sadržaja. Time si također olakšavate organiziranje namirnica koje su dugo bile zamrznute i premještanje na prednju stranu ili u gornji dio odjeljka, tako da su prve pod rukom.
Više
Sve do
|
3 mjeseca
|
6 mjeseci
|
8 mjeseci
|
12 mjeseci
|
Riba
|
|
|
|
|
Perad, meso
|
|
|
|
|
Kobasice
|
|
|
|
|
Povrće, voće
|
|
|
|
|
Torte, kolači
|
|
|
|
|
Gotova jela
|
|
|
|
|
Mliječni proizvodi
|
|
|
|
|
Zaboravite na zamrzavanje.
Neka hrana ne voli hladnoću i nikada ju ne biste trebali stavljati u zamrzivač. To uključuje povrće koje se obično konzumira nekuhano, poput zelene salate i rotkvica, kao i sirova ili tvrdo kuhana jaja u ljusci, grožđe, cijele jabuke, kruške i breskve, jogurt, kiselo mlijeko, kiselo vrhnje, crème fraîche i majoneze.
Više
Imate još pitanja? Mi imamo odgovore.
Oboružajte se pravim informacijama.
Unesite svoj E‑Nr. broj i preuzmite korisnički priručnik za svoj uređaj kako biste imali sve pojedinosti o svojem uređaju nadohvat ruke.
Preuzmite priručnik
Ispred svih.
Nitko nije tako cool kao vaš hladnjak. Kako bismo vam pomogli maksimalno iskoristiti njegovu snagu, da bi vaša hrana dulje ostala svježa, objašnjavamo kako i gdje pohraniti različite vrste namirnica.
Istražite više
Bosch pomoćnik za servis.
Ne ostavljajte mjesta sumnji, oboružajte se informacijama. Unesite E‑Nr. broj u pomoćnika za uređaj i preuzmite sve potrebne informacije koje se odnose na vaš proizvod – od korisničkog priručnika do stručnih savjeta o rješavanju problema i održavanju.
Pomoćnik za servis
Zadovoljava kriterije i ubija bakterije.
Bolja higijena za bolju kuhinju. Uz naše proizvode za čišćenje sigurne za hranu, možete biti sigurni da su svi kutovi vašeg hladnjaka čisti i bez mikroba.
Kupite proizvode za čišćenje
MyBosch
Besplatno se registrirajte i uživajte u mnogim pogodnostima!
Servis
Izvanredna usluga – prije i nakon kupnje.
01 5520 888
Iskusite Bosch
Otkrijte kvalitetu, savršenstvo i pouzdanost.
Prodajna mjesta
Pronađite prodajno mjesto u svojoj blizini!