Drvena daska s nasjeckanim stapkama brokule i nožem, u pozadini zdjela s brokulom.

Brokula ima visoku nutritivnu vrijednost, jer sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata, vlakana, ali sadrži i puno minerala i vitamina te antioksidansa, karotenoida koji štite oči i sulforadana koji su iznimno moćni antioksidansi. Ipak, ima nisku energetsku vrijednost, pa ga vole i oni koji paze na unos kalorija.

Brokula je potpuno jestiva – čak i stabljika ne bacaj ju! Pogledajte nekoliko prijedloga kako ga možete koristiti.

Jelo od tjestenine s kremastim umakom, ukrašeno listićima crvene paprike, posluženo s maslinovim uljem i priborom na drvenom stolu.

Rezanci od stabljike brokule

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 velike stabljike brokule
  • 2 žlice prženih sjemenki sezama

Marinada:

  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 žlica sojinog umaka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1/2 žličice mljevene paprike
Zdravi sastojci za kuhanje: brokula, celer, maslinovo ulje, limun, začinsko bilje, začini i sir na drvenom stolu.

Stabljike brokule operite i odrežite im krajeve.

Ruke gule jabuku gulilicom na drvenoj površini s korom jabuke.

Narežite stabljike na rezance. Stavite rezance u veliku zdjelu za miješanje.

Ruke izlijevaju tekućinu iz staklene posude u zdjelu za miješanje na kuhinjskom pultu s raznim sastojcima.

U maloj posudi pomiješajte sezamovo ulje, jabučni ocat, kokosove aminokiseline ili soja umak, đumbir, sol, papar i pahuljice crvene paprike.

Ruke izlijevaju tekućinu iz staklene posude u zdjelu na drvenom stolu s ostalim sastojcima za kuhanje.

Pospite rezance brokule i promiješajte da se sjedine. Pospite sezamom.

Ruke izlijevaju tekućinu iz staklene posude u zdjelu na drvenom stolu s ostalim sastojcima za kuhanje.

Salata od stabljika brokule

Sastojci:

  • 5 srednje velikih stabljika brokule
  • 1/4 šalice svježeg lišća peršina
  • 1/4 šalice parmezana

Preljev:

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sok od jednog limuna
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice papra
Sastojci za kuhanje: brokula, češnjak, jaja, začini, ulje, ocat, daska za rezanje, drveni stol.

Pripremite sastojke.

Osoba koja sjecka krumpir na drvenoj dasci za rezanje u kuhinji s TV-om i vidljivim biljkama.

Peteljku ogulite i narežite na tanke ploške te pomiješajte s peršinom.

Ulijevanje maslinovog ulja u zdjelu svježeg povrća na drvenom stolu s kuhinjskim priborom.

Pripremite preljev i njime prelijte brokulu i peršin.

Ruka ribanjem dodaje parmezan na salatu u tirkiznoj zdjeli, sa sirom na crnom tanjuru pokraj.

Dodajte svježi papar i parmezan.

Pire krumpir, narezani kruh, masline i sol na drvenom stolu.

Humus od stabljika brokule

Sastojci:

  • 2 šalice oguljenih i narezanih stabljika brokule
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1/4 šalice tahinija
  • sok od 1 limuna
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 šalice nasjeckanog začinskog bilja (majčina dušica, origano...)
  • 1/2 žličice soli
Sastojci za kuhanje: svježe začinsko bilje, maslinovo ulje, limun, češnjak, sol i nasjeckana brokula na drvenom stolu.

Pripremite sastojke.

Ruke drže cjedilo s nasjeckanim listovima zelene salate koji se ispiru tekućom vodom.

Ogulite stabljiku i stavite je 5 minuta u kipuću vodu.

Ruke koje koriste Bosch mikser za miješanje zelenih sastojaka na drvenoj površini.

Stavite sve sastojke u sjeckalicu i usitnite ih dok se svi sastojci ne sjedine u jednoličnu smjesu.

Priprema jela s kruhom, namazom i začinima na drvenom stolu.

Probajte i dodajte začine po želji.