Brokula ima visoku nutritivnu vrijednost, jer sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata, vlakana, ali sadrži i puno minerala i vitamina te antioksidansa, karotenoida koji štite oči i sulforadana koji su iznimno moćni antioksidansi. Ipak, ima nisku energetsku vrijednost, pa ga vole i oni koji paze na unos kalorija.

Brokula je potpuno jestiva – čak i stabljika ne bacaj ju! Pogledajte nekoliko prijedloga kako ga možete koristiti.

Rezanci od stabljike brokule

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 velike stabljike brokule
  • 2 žlice prženih sjemenki sezama

Marinada:

  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 žlica sojinog umaka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1/2 žličice mljevene paprike

Stabljike brokule operite i odrežite im krajeve.

Narežite stabljike na rezance. Stavite rezance u veliku zdjelu za miješanje.

U maloj posudi pomiješajte sezamovo ulje, jabučni ocat, kokosove aminokiseline ili soja umak, đumbir, sol, papar i pahuljice crvene paprike.

Pospite rezance brokule i promiješajte da se sjedine. Pospite sezamom.

Salata od stabljika brokule

Sastojci:

  • 5 srednje velikih stabljika brokule
  • 1/4 šalice svježeg lišća peršina
  • 1/4 šalice parmezana

Preljev:

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sok od jednog limuna
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice papra

Pripremite sastojke.

Peteljku ogulite i narežite na tanke ploške te pomiješajte s peršinom.

Pripremite preljev i njime prelijte brokulu i peršin.

Dodajte svježi papar i parmezan.

Humus od stabljika brokule

Sastojci:

  • 2 šalice oguljenih i narezanih stabljika brokule
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1/4 šalice tahinija
  • sok od 1 limuna
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 šalice nasjeckanog začinskog bilja (majčina dušica, origano...)
  • 1/2 žličice soli

Pripremite sastojke.

Ogulite stabljiku i stavite je 5 minuta u kipuću vodu.

Stavite sve sastojke u sjeckalicu i usitnite ih dok se svi sastojci ne sjedine u jednoličnu smjesu.

Probajte i dodajte začine po želji.