Brokula ima visoku nutritivnu vrijednost, jer sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata, vlakana, ali sadrži i puno minerala i vitamina te antioksidansa, karotenoida koji štite oči i sulforadana koji su iznimno moćni antioksidansi. Ipak, ima nisku energetsku vrijednost, pa ga vole i oni koji paze na unos kalorija.
Brokula je potpuno jestiva – čak i stabljika ne bacaj ju! Pogledajte nekoliko prijedloga kako ga možete koristiti.
Rezanci od stabljike brokule
Sastojci (za 4 osobe):
- 4 velike stabljike brokule
- 2 žlice prženih sjemenki sezama
Marinada:
- 2 žlice sezamovog ulja
- 2 žlice jabučnog octa
- 1 žlica sojinog umaka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice papra
- 1/2 žličice mljevene paprike
Salata od stabljika brokule
Sastojci:
- 5 srednje velikih stabljika brokule
- 1/4 šalice svježeg lišća peršina
- 1/4 šalice parmezana
Preljev:
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sok od jednog limuna
- 1 žlica jabučnog octa
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice papra
Humus od stabljika brokule
Sastojci:
- 2 šalice oguljenih i narezanih stabljika brokule
- 1-2 češnja češnjaka
- 1/4 šalice tahinija
- sok od 1 limuna
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1/2 šalice nasjeckanog začinskog bilja (majčina dušica, origano...)
- 1/2 žličice soli