Pecivo u obliku ruže u kutiji za poklon

Uskrs je pred vratima i vrijeme je da se otresete hladnog zimskog sna, zakoračite u proljeće i počnete kuhati! Nakon Božića, Uskrs često zauzima drugo mjesto kada je riječ o kuhanju složenih, ukusnih jela za obitelj i prijatelje. Ovog Uskrsa, ako želite imati više pomoći u kuhinji, budite sigurni: mi smo uz vas. Ove godine svojoj obitelji pružite priliku da se opuste, jer vam donosimo neke intuitivne i praktične Bosch kuhinjske uređaje koji čine savršene kuhinjske pomoćnike za vaša uskršnja jela.

Tražite li nadahnuće za pripremu savršenog uskršnjeg jelovnika? Tražili smo dojmljiva tradicionalna usrkšnja jela iz Poljske, Skandinavije, Njemačke i Velike Britanije koja se lako mogu pripremiti za vaš uskršnji doručak ili brunch. Ovi ukusni uskršnji recepti iz cijelog svijeta odoljeli su vremenu i zajamčeno će donijeti niz komplimenata vašem jelovniku na uskršnjem stolu. Ima ponešto za svakoga, ali najbolje je što je izvrsno i za brzu i jednostavnu pripremu kako biste uštedjeli na vremenu bez štednje na ukusu.

Međunarodni izbor uskršnjih jela.

Tradicionalan poljski usrkšnji recept za Zurek s jajima

Naše putovanje započinje u Poljskoj s vrlo posebnom juhom. Što je zajedničko ovoj poljskoj juhi i kruhu od kiselog tijesta? Starter za kiselo tijesto, odnosno njegovo poljsko ime, Zakwas Żytni. Zurek u prijevodu znači "juha od kisele raži", koja odaje počast kiselkastom okusu koji dolazi uz ovu izdašnu juhu. U mnogim se poljskim domovima ova mesnata uskršnja juha tradicionalno poslužuje na uskršnju nedjelju, a došla je čak i do restorana i supermarketa, tako da se u njoj može uživati tijekom cijele godine.

Recept: Zurek (poljska kisela juha)
Juha Zurek u zdjeli na stolu s uskršnjim ukrasima
Pregled sastojaka za juhu Zurek u kuhinji

Priprema: 60 min.

Sastojci:
500 ml raženog kiselog startera
200 g slanine
1 luk
1 češanj češnjaka
3 grančice kovrčavog peršina 2 l temeljca
4 kobasice
4 jaja
2 žličice hrena
1 žličica suhog mažurana
3 žlice kiselog vrhnja
sol
papar
biljno ulje
raženi kruh (za posluživanje)

Pribor:
Štapni mikser MaxoMixx
daska za rezanje
nož
tava za pečenje
veliki lonac
lopatica
mala posuda
metlica

Prženje slanine u tavi za recept za Zurek
Juhu propasirajte štapnom miješalicom na štednjaku

Koraci:

1. Zagrijte pećnicu na 350°F/175°C. Posudu za kruh namažite maslacem i obložite je trakom voštanog papira toliko dugog da visi preko kraćih stranica posude. Umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol; stavite na stranu.

2. Maslac sobne temperature pretvorite u kremu, a zatim polako dodajte šećer, koricu limuna i svježi timijan. Tucite dok ne postane lagano i dobro sjedinjeno, a zatim dodajte jedno po jedno jaje. U maloj zdjelici pomiješajte jogurt s limunovim sokom i ekstraktom vanilije.

3. Dodajte polovicu suhih sastojaka u smjesu maslaca, a zatim dodajte jogurt. Dodajte ostatak brašna i promiješajte da se sjedini. Ulijte tijesto u posudu za kruh i pecite oko 35 minuta na 175°C, ili dok čačkalica umetnuta u središte štruce ne izađe čista. Ostavite da se hladi u tavi 15 minuta prije nego što štrucu premjestite na rešetku za hlađenje.

4. Kad se štruca potpuno ohladi, možete nastaviti s pripremom limunske glazure. Sve sastojke umutite dok ne postanu kremasti. Stavite ohlađenu štrucu na list voštanog papira i prelijte je glazurom. Neki maleni komadići limunove korice i svježe ubrani listovi majčine dušice mogu poslužiti kao dodatni ukras na vrhu glazure. Ostavite da se stvrdne prije prenošenja na tanjur za posluživanje i rezanja.

Savjet: Važno je kupiti svježi, organski limun za ovaj recept, jer se njegova kora ne prska i stoga je siguran za jelo. Temeljito operite limune.

Glazirana šunka na britanski način.

Tradicionalni uskršnji recept glazirana šunka na britanski način iz Velike Britanije na stolu

Nakon predjela, vrijeme je da nastavite s ukusnim glavnim jelom. U Velikoj Britaniji uskršnja je gozba nepotpuna bez sporo pečene, sjajne glazirane šunke. Ovaj se jednostavni recept obično poslužuje na uskršnju nedjelju i dok se polako peče u pećnici, ostavlja dovoljno vremena za pripremu deserta.

Recept: Glazirana uskršnja šunka
Uskršnji recept za glaziranu šunku iz Velike Britanije
Pregled sastojaka za uskršnji recept za glaziranu šunku

Priprema: 20 min.
Pečenje: 35 min.

Sastojci:
2 kg šunke (prethodno kuhane s kožom)
400 g mrkve s vrhovima
3 bobice kleke
1 žličica sjemenki korijandra
2 klinčića
3 zrna crnog papra
1 žlica gorušice
200 ml vode
300 ml soka od naranče
100 ml bijelog vina
3 žlice javorovog sirupa
1 žlica soli
100 g maslaca
pire od krumpira (za posluživanje)

Pribor:
Štapni mikser MaxoMixx
pećnica
daska za rezanje, nož
mala posuda
posuda za pečenje
kist za premazivanje tijesta

Zarežite kožu glazirane uskršnje šunke
Sastojci za glazuru uskršnje šunke se miješaju

Priprema:

1. Unaprijed zagrijte pećnicu na 180°C/350°F. Zarežite kožu šunke dijamantnim ili rešetkastim uzorkom. Dobra šunka bit će se pomalo nepotpuna bez pečenog povrća, pa tako odrežite vrhove mrkve, ogulite i prepolovite mrkvu.

2. Slijedi glazura koja se vrlo brzo priprema. Bobice kleke, sjemenke korijandera, klinčiće, zrna crnog papra, gorušicu, vodu, sok od naranče, vino, javorov sirup i sol dodajte u posudu i prmiješajte štapnom miješalicom. Kad umak postane gladak, prebacite ga u malu posudu i zagrijte samo da ispusti i sjedini sve okuse. Kuhajte na srednje jakoj vatri približno 5 - 10 min.

3. Dno posude za pečenje prekrijte mrkvom i maslacem. Na to stavite šunku s kožom prema gore, premažite glazurom i pecite u zagrijanoj pećnici otprilike 30 - 35 min. Prelijte tekućinom iz posude za pečenje svakih 5 minuta. Nakon što koža postane hrskava i smeđa, izvadite šunku, prelijte je sokovima iz posude i pustite da odstoji nekoliko minuta. Narežite je na kriške i poslužite je s mrkvom. Prekrijte je preostalom glazurom i začinite je solju i paprom. Uživajte!

Švedski semlor

Tradicionalni uskršnji recept za švedski semlor s ukrasom od šećerne glazure

Za slatki završetak našeg uskršnjeg jelovnika predlažemo švedski specijalitet semlor. U Švedskoj se semlor (ili u jednini, semla) prvotno služio na fašnički utorak (poznat i kao "debeli" utorak), dan prije početka korizme. Međutim, kako je ova slastica postajala sve popularnija, sada se jede od fašničkog utorka pa sve do uskršnje nedjelje. Nije teško pripremiti ta meka peciva s kvascem. Ako ih napunite pjenastom kremom i pospete ih šećerom u prahu, one su jednostavno neodoljive i prirodno se uklapaju na naš međunarodni uskršnji stol.

Recept: Semlor (švedska korizmena peciva)
Uskršnji recept za selmor (švedska korizmena peciva)
Pregled sastojaka za uskršnji recept za selmor

Priprema: 40 minuta
Pečenje: 12 minuta
Mirovanje: 90 minuta

Sastojci:
20 g svježeg kvasca
120 ml mlijeka
70 g šećera (podijeljenog)
¼ žličica mljevenog kardamoma
2 jaja
320 g brašna
1 žličica praška za pecivo
¼ žličice soli
100 g maslaca
300 ml vrhnja
1 vrećica vanilin šećera
100 g pistacija
300 ml vrhnja
1 vrećica vanilin šećera
100 g pistacija
50 g šećera u prahu
300 g malina

Pribor:
Kuhinjski robot MUM s metlicom i kukom za tijesto
Štapni mikser MaxoMixx
pećnica
pladanj za pečenje
voštani papir
kuhinjski ubrus
kist za premazivanje tijesta
stalak za hlađenje
slastičarska vrećica
nož

Pripremite tijesto za uskršnji recept za semlor
Pripremite pastu od pistacija za uskršnji recept za semlor

Priprema:

1. Razlomite svježi kvasac u posudi kuhinjskog aparata. Dodajte mlijeko, 60 g šećera, kardamom, jedno jaje i tucite dok ne postane pjenasto. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i sol. Upotrijebite kuku za tijesto i miješajte dok se dobro ne sjedini. Postupno dodajte maslac i mijesite tijesto još 10 minuta, ili dok ne postane mekano i elastično. Pokrijte kuhinjskim ubrusom i pustite da se diže približno 30 min.

2. Nakon mirovanja, tijesti razvaljajte i podijelite ga na 9 jednakih komada na pobrašnjenoj površini. Svaki komad razvaljajte u kuglu. Prenesite ih na pladanj obložen voštanim papirom i prekrijte kuhinjskim ubrusom. Pustite da se diže približno 1 sat.

3. Unaprijed zagrijte pećnicu na 220°C/425°F. Umutite jaje i mlijeko i pažljivo premažite svako pecivo jajem. Pecite 12 min., ili dok ne porumene. Zatim pustite da se potpuno ohlade na stalku za hlađenje.

4. U međuvremenu pripremite nadjev: vrhnje umutite s vanilin šećerom metlicom s kuhinjskim aparatom. Prenesite kremu u slastičarsku vrećicu. Kad se peciva potpuno ohlade, odrežite vrh peciva i žlicom ili vilicom napravite mali zdenac. Dodajte pistacije, ostatak šećera i izdubljeno tijesto peciva u mjericu i umiješajte u pastu štapnom miješalicom.

5. Sada je vrijeme za sastavljanje semlora. Peciva napunite pastom od pistacija, malo malina i vrhnjem. Pistacije dodaju pomalo orašast okus i uravnotežuju desert tako da nije previše slatkast. Pospite maline i nasjeckane pistacije po vrhu, a vrh vratite na peciva. Pospite slastičarskim šećerom i uživajte.

Savjet: Dok čekate da se tijesto digne, sjednite i skuhajte svježu kavu s Bosch aparatom za kavu ili šalicu čaja s Bosch kuhalom za vodu. Šveđani su poznati po svojoj ljubavi prema kavi, ali ako pijete čaj, semlor se dobro kombinira s crnim čajem ili blagim rooibos čajem. To je dobar način za produživanje jutarnjeg uskršnjeg doručka kroz poslijepodne ili večer.

Uskršnji klasik: kolač od mrkve.

Klasični recept za uskršnji kolač od mrkve za uskršnji brunch

Napokon, imamo još jedan as u rukavu: kolač od mrkve, prava uskršnja tradicija. Uvijek je ukusan, skroman i niti približnog okusa mrkve u salati. Uz kvalitetnu mrkvu ovaj kolač ostaje vlažan i nježan. Poslužite ga za uskršnji doručak, brunch ili čak za večeru.

Recept: Kolač od mrkve
Recept za kolač od mrkve za Uskrs
Pregled sastojaka za uskršnji recept za kolač od mrkve

Priprema: 30 min.
Pečenje: 50 min.

Sastojci:
280 g mrkve
7 jaja
70 g brašna
280 g mljevenih lješnjaka
1 žličica praška za pecivo
200 g marcipanske paste
1 žličica mljevenog cimeta
100 g šećera
0,25 žličice soli
100 g šećera u prahu
25 g vode
100 g džema od marelice
100 g narezanih badema
12 mrkvi od marcipana (za ukras)
maslac (za podmazivanje)
brašno (za prašenje)

Pribor:
Kuhinjski robot MUM s metlicom
pećnica
Posuda za pečenje s odvojivim dnom (promjera 26 cm)
ljuštilica
2 male zdjelice
2 zdjele
gumena lopatica
pladanj za pečenje
voštani papir
lopatica za palačinke

Strugotine mrkve za uskršnji kolač od mrkve u miješalici Bosch MaxoMixx
Miješanje tijesta za uskršnji kolač od mrkve Bosch miješalicom
Pečeni listići badema u Bosch pećnici za uskršnji kolač od mrkve

Priprema:

1. Unaprijed zagrijte pećnicu na 170°C/330°F s gornjim i donjim zagrijavanjem. Posudu za pečenje s odvojivim dnom premažite maslacem. Operite i ogulite mrkve, naribajte ih kuhinjskim aparatom (za najbolje rezultate upotrijebite kuhinjski aparat Bosch MUM s sosatkom za ribanje, da mrkvu brzo i ravnomjerno usitnite) i stavite na stranu. Razdvojite jaja.

2. Pomiješajte brašno, lješnjake i prašak za pecivo u velikoj zdjeli i ostavite sa strane.

3. Pomiješajte marcipan sa žumanjkom i mljevenim cimetom štapnom miješalicom dok ne postane glatko. Potom ih prenesite u zdjelu. Štapnom miješalicom ili kuhinjskim aparatom tucite bjelanjke sa šećerom i malo soli dok se ne stvore kruti vrhovi. Zatim mješavinu postupno dodajte u smjesu od marcipana

4. Potom polako dodajte smjesu brašna i naribanu mrkvu. Miješajte dok se ne sjedini.

5. Prenesite u podmazanu posudu za pečenje s odvojivim dnom. Pecite približno 40 min. Ražnjem provjerite je li kolač gotov. Ostavite da se hladi.

6. U međuvremenu, da ovaj skromni kolač pretvorite u uskršnju zvijezdu, prepecite nekoliko narezanih badema dok ne porumene. Stavite narezane bademe na pladanj obložen voštanim papirom i pecite približno 10 min. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade.

7. Za glazuru, u veliku posudu prosijte šećer u prahu, postupno dodajte vodu i umutite dok ne postane gusta smjesa koja se još uvijek može točiti. Nakon što se kolač potpuno ohladi, prekrijte ga džemom od marelica pomoću lopatice za palačinke, a zatim ravnomjerno dodajte glazuru. Za ukras na vrh stavite mrkve, a rubove kolača od mrkve ukrasite narezanim bademima. Uživajte!

MyBosch

Besplatno se registrirajte i uživajte u mnogim pogodnostima!

Servis

Izvanredna usluga – prije i nakon kupnje.

01 5520 888

Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitetu, savršenstvo i pouzdanost.

Prodajna mjesta

Pronađite prodajno mjesto u svojoj blizini!