Konzerviranje, kiseljenje, sušenje na zraku: vrijeme je da popunite zalihe. Kasno ljeto i rana jesen pružaju nam razne svježe namirnice poput gljiva, voća i povrća. Zato je to savršeno vrijeme za očuvanje hrane i popunjavanje vaše smočnice kako bi vaša jesenska berba potrajala do zime.
Posljednje tople zrake sunca, drveće ukrašeno crvenim i zlatnim lišćem, poseban miris u zraku - neki od nas voljeli bi sačuvati ovu jesensku čaroliju. Što ako vam kažemo da je to moguće, barem na kulinarski način? Odgovor je jednostavan: očuvanjem bogate ljetne i jesenske berbe za hladno vrijeme koje je pred nama. To vam daje pristup okusu ljeta i jeseni na tanjuru kad god vam se prohtije.
Nekim jednostavnim metodama možete očuvati gotovo sve vrste svježih sastojaka koje ste kupili na tržnici lokalnog poljoprivrednika ili onoga što ste sami ubrali. U kasno ljeto i ranu jesen obiteljska šetnja šumom može se pretvoriti u pravi lov na gljive, orašaste plodove i voće.
Pogledajte najčešće načine očuvanja svježih sastojaka i svakako ih iskoristite na najbolji način.
Kako očuvati svježe sastojke.
Soljenje, sušenje, fermentiranje - neke od najstarijih metoda očuvanja hrane ljudi su prakticirali tisućama godina. Neke od njih koristimo i danas. Industrijalizacija je omogućila razvoj dodatnih metoda kao što su konzerviranje, zamrzavanje ili vakuumiranje, što znači da je očuvanje hrane što jednostavnije i učinkovitije.
Zamrzavanje i vakuumiranje najbolje su opcije ako želite produžiti rok trajanja hrane i sačuvati njezino izvorno stanje - bez ikakvog utjecaja na njezin izvorni okus. Konzerviranje ili kiseljenje, s druge strane, vašim sastojcima daje novi život jer mijenja njihovu teksturu i dodaje ukusnu kiselkastu, uljnu ili slanu aromu.
Sve što trebate znati o raznim metodama očuvanja hrane.
Konzerviranje - za ukusne džemove, voćne ajvare i želee.
Jednostavan i ukusan način očuvanja bilo koje vrste bobičastog ili drugog voća je priprema džemova, voćnih ajvara ili želea i njihovo čuvanje u hermetički zatvorenim posudama ili čašama. Prilikom pripreme vlastitog namaza vi postavljate pravila. Želite u džem od šljiva dodati malo vanilije ili cimeta ili želite zadržati cijelo voće u njemu? Želite li od ostataka voća pripremiti žele od dunje ili skuhati jabuke u fini umak od jabuka? Ovisi samo o vama. Možete biti kreativni i eksperimentirati s različitim kombinacijama voća, okusa i sastojaka. Kada ga stavite u čiste čaše bez nečistoća i klica te pohranite na hladnom mjestu, svoj džem ili voćni ajvar možete potrošiti u roku od dvije godine - pod uvjetom da tako dugo preživi gladne članove vaše obitelji. Štoviše, džemovi i voćni ajvari koje ste pripremili sami savršeni su mali pokloni koje možete ponijeti na večeru ili rođendanski brunch.
Djeluje na sljedeći način:
1. Odaberite sastojke i narežite ih na komade.
2. Stavite ih u veliki lonac. Ovisno o receptu, ovo je pravo vrijeme za dodavanje šećera, soli ili octa, kao i začina.
3. Pustite da zavrije, povremeno promiješajte i zagrijte dok smjesa ne postigne željenu gustoću.
4. Pripremite čaše i poklopce tako da ih provučete kroz kipuću vodu kako bi uklonili sve nečistoće i klice.
5. Vruću smjesu ulijte u čaše, pripazite da su rubovi čisti i odmah zatvorite poklopac.
Budući da se i čaše i sadržaj tijekom postupka jako zagrijavaju, potencijalne nečistoće i klice se ubijaju. Osim toga, tijekom procesa zagrijavanja i hlađenja dolazi do stvaranja vakuuma, što čini sadržaj dugotrajnim.
Dehidratacija i sušenje – za zdrav čips i slično koji ste pripremili sami.
Jeste li ikada pokušali napraviti čips od jabuka s cimetom? Ili sušili začinsko bilje kako bi dulje trajalo? Sušenje na zraku jednostavan je, ali učinkovit način uklanjanja vlage iz svježih namirnica kako bi duže ostale jestive. Sušenje na zraku sprječava razvoj i rast bakterija i plijesni. Potrebna vam je samo pećnica ili dehidrator. Uređaji moraju raditi na prilično niskim temperaturama. Ovisno o hrani, potrebna je stalna temperatura u rasponu između 40 i 70 stupnjeva Celzijusa i može potrajati nekoliko sati. Na rezultate se definitivno isplati čekati.
Ovom metodom ostaci voća mogu postati ukusni i zdravi zalogajčići. Jednostavno izrežite odabrano voće, poput jabuka ili krušaka, na tanke kriške i stavite ih u dehidrator te pričekajte da se osuše. Ta-da! Vaši ukusan i zdrav voćni čips spreman je za grickanje.
Sušenje na zraku prikladan je način očuvanja vašeg vrtnog ili balkonskog bilja prije nego što im prvi mraz može oduzeti sav živost i okus. Potrebno nam je samo naše začinsko bilje i komad pređe. Jednostavno omotajte pređu oko stabljika i objesite ih naopako na sobnoj temperaturi. Zaista ne postoji ništa lakše. Zapravo ... Najlakši način za pristup svježem začinskom bilju tijekom cijele godine je Bosch sustav unutarnjeg vrtlarstva SmartGrow .
Ukiseljenje - za dodatni okus.
Ocat, ulje, sol - postoje različiti sastojci koje možete koristiti za očuvanje hrane kiseljenjem. Najčešći primjeri kiseljenja su kiseli krastavci ili kornišon. Koji ćete konzervans odabrati ovisi o sastojcima i okusu koji želite dati svojoj hrani. Ovo je vaša prilika da postanete kreativni eksperimentiranjem s različitim tehnikama i mješavinama kako biste saznali što vaše čulo okusa čini najsretnijim.
Kad upotrebljavate ocat, jednostavno morate prokuhati vodu s octom i napuniti je u čaše dok je još vruća - zajedno sa sastojcima koje želite ukiseliti. Upotrijebite visokokvalitetni ocat s najmanje pet posto octene kiseline kako biste spriječili rast bakterija unutar čaša.
Isto vrijedi i za kiseljenje uljem: Pazite da koristite samo visokokvalitetno ulje i prethodno skuhate sastojke koje želite ukiseliti, jer će ulje prekriti samo sastojke, ali ih neće sačuvati. Ova je metoda savršeno rješenje za očuvanje svježe ubrane paprike, rajčice i drugog vrtnog povrća. Da biste u ulju očuvanom povrću dali poseban mediteranski ukus, dodajte svježe ili sušeno začinsko bilje. Spremni su vaši prvi ukusni, domaći antipasti.
Naposljetku, svježe sastojke možete ukiseliti salamurenjem. Kako biste to učinili, prokuhajte vodu sa solju i malo octa ili soka od limuna. Zatim pustite da se mješavina ohladi i ulijte je u čaše dok potpuno ne prekrije njihov sadržaj te zatvorite poklopac. Sada je potrebno malo strpljenja: Za najbolje rezultate, vaša ukiseljena hrana trebala bi se namakati najmanje četiri do šest tjedana. Hranu ukiseljenu u ulju i salamuri trebalo bi konzumirati u sljedeća tri do četiri mjeseca, dok će sastojci ukiseljeni u octu biti dobri oko šest mjeseci.
Vakuumiranje - Svježe povrće ili večera spremna za jelo.
Preplavljeni ste vašom berbom gljiva i mnogim litrama juhe od gljiva? Vaše vrtne tikvice se počinju gomilati? Pripremili ste više smoothieja nego što možete popiti? U tom slučaju vakuumiranje može biti prikladno rješenje. Očuvanje, zaštita i jednostavno skladištenje - ima toliko prednosti kada je u pitanju produljenje vijeka trajanja vaše hrane. Vakuumiranje uklanja sav zrak iz spremnika ili plastičnih vrećica i tako sigurno čuva sastojke te zadržava njihov izvorni izgled i okus. Očuvani su čak i vitamini i druge korisne tvari. Bilo da se radi o voću, povrću ili čak mesu - svježi su i ukusni kao i prvog dana.
Kod vakuumiranja se ne radi samo o očuvanju svježih sastojaka. Također se radi o tome da oni traju duže. Kad se pohrani u zamrzivaču, vakuumirana hrana traje do tri godine - bez omrzotina u zamrzivaču, a zauzima manje prostora. To se odnosi i na već obrađene sastojke. Zatvaranje i zamrzavanje preostale juhe od gljiva u porcijama za obitelj optimalno je za brze pripreme večere. To je osobito korisno pri kuhanju na sous vide način.
Potrebna vam je podrška pri vakuumiranju? Štapni mikser Bosch MaxoMixx dolazi s integriranom funkcijom usisavanja - Bosch Fresh Vacuum System . Jednim jednostavnim klikom možete pričvrstiti vakuumsku crpku na uređaj i vakuumirati posebno dizajnirane vakuumske spremnike i vrećice s patentnim zatvaračem.
Sada smo spremni za zimu. Još nam samo treba dovoljno velika ostava da pohranimo svo naše očuvano blago - i nadu da naši gladni članovi obitelji neće previše ukrasti iz zamrzivača i staklenki prije nego što zima završi...
Kremasta juha od gljiva.
Dakle, ubrali ste svoje gljive i sada vam je potrebna inspiracija? Što kažete na ukusnu kremastu juhu od gljiva Sigurno će vas zagrijati nakon što ste vani lovili blago. Mala napomena: Izbor Bosch štapnih miksera jamči najbolje rezultate za vašu juhu od gljiva.
Kremasta juha od gljiva
Razina težine: Lako | Porcije: 4
Sastojci
• 100 g osušenih gljiva
• 600 ml vode (vruće)
• 2 ljutike
• 1 režanj češnjaka
• 200 g šampinjona
• 100 g vrganja
• 1½ žlice maslaca
• 400 ml povrtnog temeljca
• 3 žumanjka
• 200 ml tučenog vrhnja
• 20 g vlasca
• ½ žličica naribanog muškatnog oraščića (naribanog)
• 1 žlica soka od limuna
• 1 žličica šećera
• sol
• papar
Korak 1/7
U maloj zdjeli otpornoj na toplinu namočite suhe gljive u vruću vodu na cca. 15 min. Ljutiku i češnjak sitno nasjeckajte. Očistite šampinjone i vrganje te ih narežite na ploške.
Korak 2/7
Ocijedite namočene gljive, zadržite tekućinu za namakanje. U lonac dodajte dvije trećine maslaca te pirjajte ljutiku i češnjak dok ne postanu prozirni. Dodajte šampinjone i suhe gljive te nastavite peći cca. 4 - 6 min.
Korak 3/7
Začinite solju, paprom i naribanim muškatnim oraščićem.
Korak 4/7
Ulijte povrtni temeljac i većinu tekućine za namakanje. Pustite da zavrije, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka cca. 20 min. na laganoj vatri.
Korak 5/7
Maknite s vatre i izmiješajte juhu štapnim mikserom.
Korak 6/7
Umutite tučeno vrhnje i žumanjke te začinite limunovim sokom.
Korak 7/7
Vlasac na sitno nasjeckajte. U tavi pirjajte vrganje na preostalom maslacu dok se ne skuhaju. Dodajte vlasac i začinite solju i paprom. Prebacite juhu na tanjur za juhu i dodajte vrganje. Poslužite sa svježim kruhom.