Kakav tip čistača ste vi?
Iako zna biti malo naporno, čišćenje roštilja izuzetno je važno za postizanje ukusnih rezultata i izbjegavanje nakupina hrđe. Razni ljudi koriste mnoge različite metode čišćenja roštilja. Kakav ste vi tip?
Ekološki osviješteni.
Volite dati svoj doprinos okolišu i želite izbjeći kemijska sredstva za čišćenje? Probajte s octom. Ocat nije samo važan sastojak vaše salate, već je i odlično sredstvo za čišćenje roštilja za ekološki osviještene kuhare.
Samo slijedite ove jednostavne korake: ulijte dvije čaše octa u bocu za raspršivanje i dodajte dvije čaše vode. Otopinu raspršite po vrhu i dnu rešetki roštilja i dok ih ne natopite. Pustite da se suše barem 10 minuta. U međuvremenu, izlijte preostalu otopinu i bocu napunite samo octom. Raspršite ocat po aluminijskoj foliji i s njom protrljajte unutrašnjost roštilja. Ispiranje nije potrebno.
Staromodni tip
Kada je riječ o kućanskim poslovima, vi vjerujete u tradicije i u savjete vaše bake. Ona predlaže sredstvo za čišćenje roštilja. Nekoliko kapi stavite na grubu spužvu i utrljajte u rešetke roštilja. Barem 15 minuta pustite da se sredstvo za čišćenje roštilja upija u prljavštinu. Potom rešetku operite čistom vodom i postupak ponovite.
Šteditelj vremena
Je li vrijeme od presudne važnosti? Ako želite brzo očistiti svoj roštilj, zaboravite mitove o tome da je vaša perilica posuđa previše abrazivna za čišćenje rešetki roštilja. Kako bi rešetke pripremili za perilicu posuđa, najprije ih namočite u vodu, uklonite tvrde ostatke hrane, a onda ih postavite na donju rešetku u perilici posuđa i izaberite posebnu mogućnost Intensive Zone. Dok vi i vaši gosti uživate u desertu, vaša perilica posuđa čisti umjesto vas.
Profesionalan roštiljar
Profesionalni roštiljari znaju da je kuhanje na visokim temperaturama velika prednost kad dođe do čišćenja: Svaki put kad uključite roštilj, pustite da se rešetka grije na intenzivnoj vrućini približno pet minuta. To će izgoriti sve ostatke hrane. Nakon toga potrebna je samo četka za roštilj i malo ručnog rada. Ako to već niste učinili, nabavite dobru četku za roštilj s dugom ručkom i tvrdim čekinjama ili jastučić za ribanje te taj dio njege roštilja neka vam postane lak poput dječje igre.
Spremno za sezonu roštiljanja.
Koristite posude za roštilj kako bi izbjegli prljave rešetke. Namočite papirnati ručnik u malo ulja i hvataljkama jednakomjerno nanesite ulje po rešetci - tako ćete izbjeći lijepljenje hrane na roštilj i spriječiti prljave rešetke.
Zabranjeno za vrijeme ljetnog roštiljanja.
Nemojte koristiti jake kemikalije ili visokotlačne uređaje za čišćenje te sredstvo za čišćenje pećnice.