Novi kuhinjski uređaji mogu vam pomoći stvoriti nove prehrambene navike malo-pomalo – i zalogaj po zalogaj. Uz našu pomoć naučit ćete sve o funkcijama kuhanja i pečenja u pećnici i na ploči za kuhanje, kao i o tome kako ih upotrebljavati za pripremu zdravih sastojaka za jela koja su hranjiva i ukusna.
Toplo vam više prija? To je zato što kuhanje olakšava probavljanje hrane i poboljšava apsorpciju hranjivih tvari. No, mnogi se vitamini otapaju u vodi i osjetljivi su na visoke temperature, kao i na dulje vrijeme kuhanja. Vitamin C, svi vitamini B i folati najviše su osjetljivi na toplinu. Iz tog su razloga metode koje smanjuju vrijeme kuhanja, temperaturu i količinu vode obično zdravije. Istražili smo razne tehnike koje čuvaju hranjive tvari.
Kuhanje na pari san je svih koji žele živjeti zdravo. Kuhanjem brokule na pari na temperaturi preko 100 °C, zadržava se do 54 % više hranjivih tvari i čak 10 % više vitamina C u usporedbi s konvencionalnim metodama kuhanja. 1 Osim što nježno čuva prirodnu kvalitetu vaše hrane, vodena para također daje izvrsnu teksturu. Vaša će riba biti mekana i sočna, dok će povrće ostati hrskavo i čvrsto. Jedina mana je što ne poboljšava okuse kao što to čini kuhanje s uljem. Srećom, postoji jednostavno rješenje – marinade, primjerice žlica biljnog pesta ili ljepljivog teriyaki umaka s malo limunova soka. Pomiješajte svoje povrće i umak u zdjeli tako da je sve dobro obloženo. I imajte na umu: uvijek dodajte sol i papar nakon kuhanja na pari.
1 Bosch Steam Function Plus u usporedbi s kuhanjem u kipućoj vodi, rezultati ispitivanja Sveučilišta u Hohenheimu, svibanj 2022. i listopad 2022.
Pećnice Bosch s funkcijom Steam Plus mogu kuhati uz pomoć vodene pare na temperaturi do 120 °C. Vaša će jela biti gotova u tren oka – krumpir je gotov do 35 % brže, dok mahune i mrkva mogu biti na vašem tanjuru za upola uobičajenog vremena. 2 Čak i ako vaša pećnica nema ovu funkciju, i dalje možete kuhati na pari. Tradicionalne glinene posude, kao što su tagine, cazuela, donabe ili römertopf upijaju vodu i ispuštaju je kao paru slično kao u pećnici.
Također možete iskoristiti svoju ploču za kuhanje. Morat ćete dodati dodatak za kuhanje na pari s posebnom rešetkom koja drži namirnice iznad vode kako bi se kuhale na pari koja se diže. Voda bi trebala biti duboka samo 1 – 2 cm kako ne bi došla u dodir s namirnicama u dodatku, čak ni kad počne ključati. Zatim malo smanjite vatru i dobro poklopite. Vaše će jelo biti spremno za nekoliko minuta.
2 Steam Function Plus u usporedbi s parom na 100 °C, BSH laboratorijsko ispitivanje.
Jeste li znali da svoju pećnicu ili ploču za kuhanje možete upotrijebiti i kao unutarnji roštilj? Iako ne bi trebalo biti dima – ili okusa dima – vaša se hrana peče na istoj vrsti intenzivne topline. Zbog toga je važno upotrebljavati posebne posude za pečenje kao na roštilju s rešetkom koja omogućuje da masnoća kapa u donju posudu kako bi se izbjegao požar. Kanalići u našoj ploči za pečenje za indukciju s funkcijama FlexInduction ili CombiZone slično funkcioniraju. Što god odabrali, dobra vijest je da je ovaj način topljenja životinjske masti zdrav način uživanja u mesu. Također je dobra opcija za povrće jer će se većina vitamina zadržati sve dok temperatura nije previsoka. Premazivanje povrća maslinovim uljem pomoći će omekšati stanične stijenke, oslobađajući više antioksidansa, i potpomognuti apsorpciju karotenoida.
Zbog intenzivne topline, pečenje na roštilju općenito ide prilično brzo. Kako biste spriječili da hrana zagori, pažljivo pratite napredak i okrenite ju nekoliko puta. Dijelovi povrća smješteni najbliže izvoru topline trebali bi dobiti lijepu boju u tren oka, dok će većim i debljim komadima peradi trebati više vremena. Kako biste bili sigurni da će se ispeći u pećnici bez zagorijevanja, morat ćete odabrati nižu postavku i postaviti grill‑tavu na drugu ili treću rešetku. Prilagodite vrijeme, temperaturu i položaj tako da meso ispadne baš onako kako želite. Za slabije ili srednje pečeno meso, pecite kraće vrijeme na visokoj temperaturi. Niže temperature i dulje vrijeme osigurat će da nema ružičaste boje kada režete govedinu ili janjetinu. Isto vrijedi i za grill‑tavu.
Naglo pečenje zahtijeva puno vrućeg zraka, ali rezultati govore sami za sebe. Na temperaturama od 150 °C i više, ova metoda suhog pečenja karamelizira i zapeče hranu, poboljšava okuse i stvara ukusnu koricu. Gubitak vitamina, uključujući vitamin C, minimalni su uz naglo pečenje, ali duže vrijeme pripreme može utjecati na vitamine skupine B. Imajući to na umu, bolje je namirnice peći kratko na visokim temperaturama nego dulje. Povrće se može raspasti ako se predugo peče.
Želite vrhunske rezultate? Hrana bogata bjelančevinama, kao što su jela od mesa, ribe i jaja, ali i povrće i krumpir, sve je to vrhunska hrana kad se dobro ispeče. Budući da boja ovisi o izboru ulja, vaša odluka bit će ključna za postizanje dojmljivog izgleda. Trebate ulje s visokom točkom dimljenja i bez dodatne vode, tako da hrana nema gorak okus i da ne zagori ili proizvede štetne kemikalije. Najbolji su ghee (pročišćeni maslac), ulje avokada, suncokreta, uljane repice ili kikirikija. Izbor namirnica za naglo pečenje mnogo je veći. Ako vaša pećnica ima funkciju Perfect Roast, ne zaboravite upotrijebiti sondu za meso kako biste točno znali odrediti kada je vaše jelo savršeno mekano.
Kuhate radnim danom? Sotirajte! Sve što vam treba za ovu jednostavnu tehniku kuhanja na štednjaku plitka je tava, mala količina ulja ili masti i relativno visoka temperatura. Savršeno je za povrće, poput kelja, jer čuva snažne antioksidanse u ovom lisnatom povrću, koji bi se izgubili kuhanjem na pari ili u vrućoj vodi. Gljive, tikvice, mrkva kao i svježa, čvrsta riba i trakice mesa također su dobri kandidati. No, izbjegavajte sotiranje mljevenog mesa, koje mora biti dobro pečeno kako bi se uništile sve bakterije.
Sotiranje je zapravo vrlo jednostavno ako zapamtite nekoliko osnovnih savjeta. Za početak, hranu narežite na trakice ili komadiće. Zatim zagrijte mast. Zapamtite, manje je više. Potrebno vam je samo malo masti za podmazati tavu. A budući da sotiranje podrazumijeva visoke temperature, trebali biste upotrebljavati samo masti i ulja s vrlo visokim točkama dimljenja. Iz tog razloga maslac nije najbolji izbor i bolje bi bilo suncokretovo ili ulje uljane repice. Kada se ulje zagrije, dodajte sastojke, ali pazite da ne nastane gužva. Radije pripremajte manje porcije odjednom kako bi se hrana brzo i ravnomjerno skuhala. Da biste to postigli, morat ćete okretati hranu, bilo lopaticom ili pomoću tave – odgurnite tavu od sebe, a zatim ju brzo povucite unatrag kako biste bacili hranu u zrak.
Trebate brzo nahraniti sebe ili druge? Teško je nadmašiti kratko vrijeme kuhanja u mikrovalnoj pećnici. Štoviše, čuva hranjive tvari, poput vitamina C u povrću, kao i antioksidanse u gljivama i češnjaku. Naše pećnice serije 8 ne samo da se mogu pohvaliti klasičnom mikrovalnom funkcijom za zagrijavanje čaše mlijeka, već ju i inteligentno kombiniraju s konvencionalnim načinima grijanja tako da možete brzo ispeći ili zagrijati jelo. Kao rezultat, uštedjet ćete vrijeme i električnu energiju, a zadržati okus.
Samo malo, nije li prženje isto što i sotiranje? Istina, veoma je slično – za prženje u tavi upotrebljava se minimalna količina ulja kao i kod sotiranja. Ali tava se zagrijava na nešto nižu temperaturu. To je zato što hrana pripremljena na ovaj način, uključujući pileća prsa, odrezak, svinjske kotlete i riblje filete, nije narezana i većim je komadima potrebno dulje da se skuhaju. Za to vrijeme ne želite da sastojci izgore izvana. Međutim, provjerite ako je ulje još uvijek dovoljno vruće da vlaga iz hrane izađe u obliku pare. To je važno kako se ulje ne bi upilo u hranu. A to vrijedi i za druge vrste prženja za koje se upotrebljava više ulja:
Za plitko prženje potrebno je malo više ulja nego za prženje u tavi – dovoljno da dosegne polovicu visine namirnice. Zatim namirnice morate okrenuti tako da se ispeku s obje strane.
Za prženje u dubokom ulju potrebno je dovoljno ulja da potpuno prekrije namirnice. Kod takvog prženja nema potrebe za okretanjem.
Okus kao kod prženja u dubokom ulju, ali bez masnoće.
Prženje na vrućem zraku postalo je vrlo popularno jer ne samo da drastično smanjuje količinu kalorija, već može smanjiti i neke druge štetne učinke prženja. Ako vaša nova Bosch pećnica ima funkciju prženja na vrućem zraku, ne trebate čak ni dodatni uređaj za pripremu pomfrita od krumpira ili svježeg povrća. Jednostavno stavite tanko narezan krumpir ili drugo korjenasto povrće u posudu Air Fry & Grill, dodajte malo ulja i odaberite funkciju Air Fry. Za par minuta ćete fino grickati ispred TV-a.
Zaboravite kašu. Upoznajte svoje omiljeno vege jelo.
Znate da je povrće dobro za vas, ali jeste li vi dobri prema njemu? Povrće je lako prekuhati jer je jako osjetljivo na toplinu. Ali to ne samo da ga čini neugodno kašastim i mijenja njegovu boju, već uništava i mnogo zdravih hranjivih tvari. Za posluživanje hrskavog povrća bitan je pravi trenutak. Bilo da ga kuhate u kipućoj vodi, na pari ili sotirate, pažljivo pratite vrijeme i promjenu boje. Uz našu pomoć, svako će povrće biti ukusno.
Hrskave cvjetiće brokule kuhajte 10 do 15 minuta, kuhajte na pari pet do deset minuta ili ih sotirajte uz miješanje pet do osam minuta.
Narezana mrkva.
Da biste očuvali boju, hranjive tvari i hrskavost mrkve, kuhajte ju 5 do 10 minuta, na pari 4 do 5 minuta ili sotirajte 3 do 4 minute.
Ljubičasti patlidžani narezani na četvrtine.
Očuvajte tu lijepu ljubičastu nijansu kuhanjem pet do deset minuta, kuhanjem na pari pet do šest minuta ili sotiranjem tri do četiri minute.
Narezane paprike babure.
Iako su u početku čvrste, brzo omekšaju. Za pravi užitak, sotirajte 2 do 3 minute, inače kuhajte 4 do 5 minuta ili na pari 2 do 4 minute.
Špinat.
Ne dopustite da povene. Sotirajte na češnjaku i maslinovu ulju 3 minute. Kuhajte 2 do 5 minuta (bez zelenog u vodi) ili na pari 5 do 6 minuta.
Narezane tikve.
Uvijek slatke i izdržljive. Pržite tri do četiri minute u tavi, inače kuhajte u loncu ili na pari pet do deset minuta za savršene kriške u salati.
Lisnato povrće (bok choy, kelj).
Stabljikama je potrebno više vremena nego listovima. Razdvojite ih i stabljike prvo kuhajte na pari 2 do 3 min. Dodajte listove i kuhajte još 3 min.
Bundeve.
Odaberite slatke ili bundeve za pitu sa slatkim, glatkim mesom i pripremite ih poput tikvica kako biste istaknuli njihov prirodan okus.
Led održava zeleno zelenim.
Isključili ste plamen, ali vaše povrće kuhano na pari ili u vodi i dalje se kuha. Zapravo, nastavit će se kuhati sve dok se ne ohladi. Da ne izgubi svoj okus, teksturu ili boju, morate ih šokirati u ledenoj kupelji. To je samo obična zdjela napunjena ledom (uz dovoljno vode da pokrije povrće) i 1⁄2 žličice soli. Povrće trebate ostaviti samo minutu, a salati će dati finu hrskavost čak i ako ju uronite nekoliko sati kasnije.
Iako bi mast trebala činiti samo mali dio vaše prehrane, ključna je za održavanje vašeg tijela zdravim. Unatoč tomu, neke su masti bolje od drugih. Općenito je pravilo da su tekuća biljna ulja zdravija. Problem je u tome što se mnoga od najzdravijih ulja, poput maslinova, razgrađuju kada toplina na kojoj kuhate premaši njihovu točku dimljenja – temperaturu na kojoj isparavaju. Tada mogu otpustiti štetne slobodne radikale i kemikalije koje hrani daju zagorjeli, gorak okus. Kako bismo vam pomogli u odabiru ulja koja odgovaraju vašim metodama kuhanja i profilu okusa vaše hrane, pogledajte primjere u nastavku.
Obično jarke do nježno zelene boje, ovo ulje ima blag okus orašastih plodova i blago voćnu aromu avokada. Ne samo da je prepuno zdravih mononezasićenih masnoća, već ima i visok udio kalija, vitamina A, E i D. Povrh svega, njegova visoka točka dimljenja od 271 °C čini ga idealnim za kuhanje te za sve vrste prženja.
Zahvaljujući laganom i neutralnom okusu, zlatno repičino ulje smatra se uljem za sve namjene. Ova mononezasićena masnoća s visokim udjelom omega 3 masnih kiselina i alfa linolne kiseline smatra se zdravijom od ulja sa zasićenim mastima ili transmasnim kiselinama. Osim toga, repičino ulje ima visoku točku dimljenja od 204 °C i uglavnom je cjenovno pristupačno. Preporučujemo da ga rabite za uobičajeno kuhanje, ali nije dobro kao preljev za salate jer je praktički bezokusno i neće dodati ništa zanimljivo vašoj salati.
Bezbojno, ali vrlo aromatično ulje dobiveno iz mesa kokosa zadnjih je nekoliko godina postalo sve popularnije jer ga vegani upotrebljavaju umjesto maslaca i drugih životinjskih masti. Kao i životinjske masti, ima visoku koncentraciju zasićenih masnoća pa ga treba konzumirati umjereno. S prirodno slatkim okusom i niskom točkom dimljenja od 177 °C, kokosovo ulje savršeno je za pečenje, kao i za sotiranje na nižoj temperaturi.
Zahvaljujući vrlo visokoj točki dimljenja, kukuruzno je ulje odličan izbor za duboko prženje i jedno od najčešće korištenih u kuhanju u kućanstvu i industriji. Iako je bogato omega 6 masnim kiselinama, fitosterolima i vitaminom E, ovo visokorafinirano ulje smatra se jednim od najnezdravijih. Idealno je za prženje u dubokom ulju, izradu margarina i kao zamjena za maslac u pečenju, no zbog neutralnog okusa manje je privlačno u preljevima za salate.
Ekstrahirano iz sjemenki sezama, ovo višestruko nezasićeno ulje ima najjaču i najizraženiju aromu prepečenosti od navedenih ulja. Dolazi u dvama oblicima: Svijetlo sezamovo ulje ima točku dimljenja od 232 °C i dobro je za duboko prženje ako želite da vaša hrana ima okus sezama. Tamno sezamovo ulje prikladnije je za umake i preljeve za salate. Izbjegavajte ga koristiti u pekarskim proizvodima jer im može dati užegli okus.
Lagano suncokretovo ulje bez mirisa i gotovo bez okusa bogato je vitaminom E i ima malo zasićenih masti. Uz točku dimljenja od oko 225 °C, dobro je za prženje i neće potisnuti druge začine i arome u pekarskim proizvodima. Usto, dobro funkcionira i u preljevima za salate.
Visoka točka dimljenja od 232 °C i lagana, orašasta aroma čine mononezasićeno ulje od kikirikija najboljim izborom za duboko prženje. Ujedno je dovoljno svestrano da se može upotrebljavati za prženje, u preljevima za salatu ili kada želite nježan, neutralan okus.
Ekstradjevičansko maslinovo ulje najkvalitetnije je dostupno maslinovo ulje. Budući da je nerafinirano, ne samo da zadržava više prirodnih vitamina i minerala koji se nalaze u maslinama, već i njihovu duboku zelenu boju i kompleksan okus. Očekujte voćne, gorke i blago paprene note. S obzirom na vrlo nisku točku dimljenja od samo 160 °C, ovo ukusno i zdravo ulje najbolje je ostaviti za pokapati po svježem kruhu, u preljevima za salatu, umacima i hladnim jelima.
S druge strane, svijetlo je maslinovo ulje rafinirano. Kao rezultat, ima neutralan okus i višu točku dimljenja od 210 °C, ali mu nedostaje nutritivni profil ekstradjevičanskog maslinova ulja. Koristite za sotiranje, ali ne za duboko prženje jer će se dimiti.
Ne ostavljajte mjesta sumnji, oboružajte se informacijama. Unesite E‑Nr. broj u pomoćnika za uređaj i preuzmite sve potrebne informacije koje se odnose na vaš proizvod – od korisničkog priručnika do stručnih savjeta o rješavanju problema i održavanju.
Ako je hrana ostavila trag na vašem uređaju, on gubi svoju učinkovitost. Uz naše posebno formulirane proizvode za čišćenje možete održavati čistoću pećnica, ploča za kuhanje i napa kako bi izgledali i radili kako treba.
Želimo prilagoditi našu internetsku stranicu vašim potrebama i željama. Potrebna nam je vaša pomoć oko toga, stoga vas molimo da odvojite minutu i ispunite kratku anketu. To će nam pomoći da našu internetsku stranicu učinimo boljom i transparentnijom.
Želimo prilagoditi našu internetsku stranicu vašim potrebama i željama. Potrebna nam je vaša pomoć oko toga, stoga vas molimo da odvojite minutu i ispunite kratku anketu. To će nam pomoći da našu internetsku stranicu učinimo boljom i transparentnijom.