Sretni i siti bez mesa.
Odricanje od mesa ne znači da morate pristati na kompromis po pitanju okusa ili prehrane. Uz malo kreativnosti, svježe povrće u svom hladnjaku možete pretvoriti u izvrsna jela. Stoga isprobajte našu vegetarijansku večeru od tri slijeda koju je jednostavno pripremiti, bogata je okusima i zadovoljit će svačiji apetit.
Tri jela koja stavljaju povrće u prvi plan.
Više biljaka na tanjuru. Više vegetarijanskih jela.
Jeste li spremni istražiti više vegetarijanskih jela? Uz naše raznolike recepte bez mesa, nikad nema dosadnog trenutka ili zalogaja.
- Težina: Jednostavno
- Porcije: 4–6
- Vrijeme pripreme: 20 min
- Vrijeme kuhanja: 120 min
Sastojci.
20 g sitnih komadića čokolade | 40 g sjemenki bundeve |
30 g indijskih oraščića | 55 g meda |
30 g suhih marelica | 60 g maslaca |
30 g suhih brusnica | 250 g zobenih pahuljica |
30 g svjetlosmeđeg šećera | Prstohvat kamene soli |
40 g badema |
Postupak.
- Stavite pećnicu na način rada 4D HotAir i zagrijte na 200 °C.
- Sjemenke bundeve, bademe i indijske oraščiće razdvojite u posebne redove na limu za pečenje. Zobene pahuljice ravnomjerno rasporedite po dnu drugog lima za pečenje i pecite sve oko 10 minuta, dok sastojci ne porumene.
- Pržene indijske oraščiće i bademe grubo usitnite u blenderu.
- Suhe marelice nasjeckajte nožem na manje komade.
- U tavi na srednjoj vatri otopite maslac. Zatim dodajte med i smeđi šećer. Miješajte dok se smeđi šećer potpuno ne otopi, zatim smjesu ostavite sa strane.
- Pomiješajte zobene pahuljice, miješane orašaste plodove, pržene sjemenke bundeve, suhe marelice, suhe brusnice i prstohvat kamene morske soli zajedno sa sirupom od meda i smeđeg šećera. Ostavite smjesu da se malo ohladi u posudi.
- Obložite lim za pečenje papirom veličine 8” x 6” ostavljajući višak sa strane.
- Rasporedite granolu po limu za pečenje, pritisnite da se stisne i poravna.
- Posipajte komadiće čokolade na pločicu granole i prekrijte drugim komadom papira za pečenje.
- Ohladite lim za pečenje s granolom u zamrzivaču oko 45 minuta. Provjeravajte svakih 15 minuta da budete sigurni da se nije zamrznula. Izvadite lim za pečenje iz zamrzivača kada se pločica granole stvrdne. Nožem narežite na jednake dijelove i zamotajte u prozirnu foliju.
- Težina: Jednostavno
- Porcije: 2
- Vrijeme pripreme: 30 min
- Vrijeme kuhanja: 20 min
Sastojci.
Salata | Preljev |
1 nar | 50 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja |
1 mala endivija | 50 g ljutike |
40 g indijskih oraščića | 1 žlica octa od crnog vina |
40 g cijelih badema | 2 žlice meda |
120 g bjelanjka | Mljeveni crni papar po želji |
200 g zelenog kelja | Sol po želji |
2 žlice maslaca | |
Prstohvat mljevenog crnog papra | |
Prstohvat soli |
Postupak.
- Štapnim blenderom sitno nasjeckajte ljutiku i stavite ju sa strane.
- Pomiješajte vinski ocat i med dok se dobro ne sjedine. Postupno umiješajte maslinovo ulje kako biste dobili emulziju. Posolite i popaprite po želji.
- U smjesu umiješajte nasjeckanu ljutiku i ostavite sa strane.
- Kelj nasjeckajte na manje komade.
- Endiviju ogulite i narežite na tanke ploške.
- Izvadite sjemenke nara i spremite ih u zdjelu.
- Zagrijte pećnicu u načinu rada 4D HotAir na 180 °C.
- Indijske oraščiće i bademe razdvojite u dva reda na istom limu za pečenje i pecite oko 12 minuta ili dok ne porumene.
- U lonac kipuće vode dodajte pola žlice soli i kuhajte kelj oko 3 minute. Procijedite kad je gotovo.
- U zagrijanoj tavi otopite 2 žlice maslaca i umutite bjelanjke. Začinite prstohvatom soli i papra.
- U zdjeli pomiješajte kelj, endiviju, bademe, indijske oraščiće i bjelanjke. Dodajte preljev i po svemu posipajte nar.
- Porcije: 4
- Vrijeme kuhanja: 25 – 30 minuta
Sastojci.
250 g tjestenine – rigatoni ili penne | Svježe mljeveni papar |
1 crvena paprika, oko 150 g | Šećer |
1 zelena paprika, oko 150 g | 400 ml umaka od rajčice |
250 g zelenih šparoga | 2 žlice zamrznutog začinskog bilja |
1 srednji luk | 2 žlice zamrznutog začinskog bilja |
20 g maslaca ili maslinova ulja | Maslac ili maslinovo ulje za namastiti lim za pečenje |
Morska sol | 60 g pecorina, svježe naribanog, za na vrh |
Postavke pećnice: grill s cirkulacijom zraka, 160 °C, dodana postavka pare 02, vrijeme kuhanja: 25 – 30 minuta. Alternativna postavka: grill s cirkulacijom zraka na 190 °C. Vrijeme kuhanja: 20 – 25 minuta. |
Postupak.
- Tjesteninu skuhajte u puno slane vode skoro „al dente”, isperite u hladnoj vodi i ostavite da se dobro osuši.
- Paprike operite, prepolovite i izvadite jezgru. Narežite ih na kockice veličine 1 cm. Donju trećinu šparoga ogulite i narežite na komade duljine 2 cm. Ogulite i sitno nasjeckajte luk. Otopite maslac i pržite luk na vrućoj tavi dok ne postane proziran. Dodajte kockice paprike i šparoge, kratko popecite. Dodajte morsku sol, papar i šećer.
- Pomiješajte tjesteninu s povrćem i umakom. Dodajte zamrznuto začinsko bilje i još jednom začinite po želji.
- Posudu za pečenje namastite, dodajte polovicu smjese za tjesteninu i pospite polovicom pecorina. Po vrhu rasporedite ostatak tjestenine i pospite preostalim pecorinom.
- Stavite posudu na drugu rešetku od vrha i pecite 20 do 30 minuta ovisno o odabranim postavkama pećnice.
- Vrijeme pripreme: 10 min
- Vrijeme kuhanja: 70 min
- Porcije: 4
Sastojci.
2 žlice maslinova ulja | ½ šalice sitno ribanog parmezana |
1 poriluk narezan na tanke ploške | 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina |
2 šalice bisernog ječma, ispranog | 1 žličica sitno naribane limunove korice |
1 litra povrtnog temeljca | 1 žlica limunova soka |
1 tikvica, prepolovljena i narezana na tanke ploške | Izmrvljena perzijska feta |
1 vezica šparoga, orezanih, narezane na 2 cm dužine |
Postupak.
- Zagrijte Bosch pećnicu uz 4D HotAir na 180 °C.
- Zagrijte ulje u velikoj vatrostalnoj posudi na srednje jakoj vatri. Dodajte poriluk uz povremeno miješanje dok ne omekša. Dodajte ječam i miješajte 1 minutu. Dodajte povrtni temeljac i pričekajte da zavri. Pokrijte poklopcem.
- Pecite u pećnici 50 minuta. Izvadite i dodajte tikvice i šparoge, zatim poklopite i vratite u pećnicu na još 10 do 20 minuta ili dok ječam ne omekša i tekućina se gotovo potpuno ne upije.
- Umiješajte parmezan, peršin, limunovu koricu i sok.
- Pospite fetom i odmah poslužite.
- Vrijeme pripreme: 40 min
- Vrijeme kuhanja: 10 min
- Porcije: 4
Sastojci.
1,4 kg butternut tikve, narezane na kockice | 1 glavica luka, sitno nasjeckana |
4 češnja češnjaka, neoguljena | 1 litra povrtnog temeljca |
¼ šalice maslinova ulja | Kiselo vrhnje za posluživanje |
Sol i papar po želji | Sjeckani svježi vlasac za ukrašavanje |
Postupak.
- Zagrijte svoju Bosch pećnicu u 4D HotAir načinu rada na 200 °C. Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte tikvu i češnjak s 2 žlice ulja. Rasporedite po limovima za pečenje. Posolite i popaprite.
- Pecite u pećnici oko 20 ili 25 minuta ili dok ne porumeni i ne omekša.
- Češnjak istisnite iz ljuske.
- Zagrijte preostalo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i kuhajte uz povremeno miješanje dok ne omekša. Dodajte tikvu, češnjak i povrtni temeljac. Pustite da zavri i kuhajte nepoklopljeno uz povremeno miješanje 10 minuta.
- Bosch štapnim blenderom miješajte juhu dok tekstura ne postane glatka.
- Poslužite s kiselim vrhnjem i pospite vlascem.
- Težina: Srednja
- Porcije: 6
- Vrijeme pripreme: 45 min
- Vrijeme kuhanja: 30 min
Sastojci.
5 velikih pain au chocolate | 5 g ekstrakta vanilije |
250 g vrhnja za šlag | 2 g muškatnog oraščića u prahu |
160 g jaja | 2 g cimeta u prahu |
50 g šećera | 15 g ruma |
200 g mlijeka | 2 žlice omekšanog maslaca |
Postupak.
- Zagrijte pećnicu na 165 °C s ventilatorom i napunite posudu za pečenje vodom.
- Pomiješajte jaja, ekstrakt vanilije, muškatni oraščić u prahu, cimet u prahu i šećer u multipraktiku ili ručno izmiješajte pjenjačom.
- Zatim dodajte mlijeko i vrhnje u mikser i dobro izmiješajte sastojke da se sjedine. Smjesu ostavite sa strane.
- Kalup za muffine premažite maslacem i narežite pain au chocolate na komadiće. Stavite komadiće u kalup za muffine.
- Smjesu od jaja procijedite i dodajte rum.
- Prelijte tekućinu preko pain au chocolate dok ne dođe do ruba svakog kalupa.
- Pecite puding od jaja, kruha i maslaca u pećnici 20 minuta.
- Težina: Srednja
- Porcije: 8–10
- Vrijeme pripreme: 40 min
- Vrijeme kuhanja: 90 min
Sastojci.
Torta | Glazura |
250 ml Guinness stouta | 120 g šećera u prahu, prosijanog |
250 g neslanog maslaca | 60 g omekšanog maslaca |
75 g kakaa u prahu | 2 žlice Guinness stouta |
400 g šećera | 120 g tamne čokolade (50 – 55 % kakaa) |
142 g kiselog vrhnja | 50 g sitno nasjeckanih oraha |
2 velika jaja | |
1 žlica ekstrakta vanilije | |
275 g glatkog brašna | |
2½ žličice sode bikarbone |
Postupak.
Pripremite tortu.
- Zagrijte pećnicu na 180 ºC u načinu rada s ventilatorom. Namastite i pobrašnite kalup za pečenje od 9 inča.
- Polako zagrijavajte pivo i maslac u velikom loncu dok se maslac potpuno ne otopi. Zatim pjenjačom umiješajte kakao i šećer prije nego što ostavite smjesu da se malo ohladi.
- U kuhinjskom robotu umutite kiselo vrhnje, jaja i vaniliju pa dodajte smjesu od kakaa i piva. Sve sastojke izmiješajte na niskoj brzini.
- Polako dodajte brašno i sodu bikarbonu u smjesu u kuhinjskom robotu, zatim nastavite miješati na srednjoj brzini.
- Tijesto izlijte u namašćen kalup i pecite 45 minuta do sat vremena.
- Pustite da se kolač potpuno ohladi u kalupu ili na rešetki za hlađenje.
Pripremite glazuru.
- Otopite čokoladu u posudi iznad vruće vode. Pazite da dno posude ne dodiruje vodu jer ovo nije vodena kupka.
- Kad se čokolada otopi, izvadite posudu iz vode i ostavite da se malo ohladi.
- Jako dobro izmiješajte šećer u prahu i maslac, a zatim postupno dodajte pivo i otopljenu čokoladu. Nastavite mutiti dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
- Tortu premažite glazurom, zatim odozgo pospite sjeckanim orasima.
- Pustite da se glazura ohladi i stvrdne prije posluživanja.
- Težina: Jednostavno
- Porcije: 8
- Vrijeme pripreme: 30 min
- Vrijeme kuhanja: 60 min
Sastojci.
2 velika manga, oguljena i očišćena od koštica | 50 g šećera u prahu |
5 zelenih kardamoma, bez ljuske | 4 žlice tamnog ruma |
2 velike limete | 400 ml vrhnja za šlag |
Postupak.
- Zgnječite jedan mango tako da dobijete pire.
- Drugi mango narežite na kockice i pospite šećerom u prahu.
- Zagrabite zgnječeni mango u čašice, a zatim stavite kockice manga na vrh.
- Sameljite sjemenke kardamoma u prah.
- U zdjeli pomiješajte sok limete, rum i kardamom u prahu.
- U drugoj zdjeli umutiti vrhnje.
- Smjesu kardamoma, limete i ruma ulijte u vrhnje tijekom mućenja.
- Smjesu vrhnja stavite na mango.
- Na kraju ukrasite koricom limete.