Skip to content
Kućanski uređaji
Prijava / Registracija

Poput profesionalca: vodič za kupovinu mesa

Poput profesionalca: vodič za kupovinu mesa

Što uzeti u obzir kod kupovine mesa.

Kupujete li često prethodno zapakirano meso u supermarketu zato što niste sigurno što tražiti kad kupujete u mesnici? Bez brige, sakupili smo najvažnije činjenice kod kupovine svježeg mesa u lokalnoj mesnici.

Pravi komad: radnički ili luksuzni.

Pravi komad: radnički ili luksuzni.

Postoje dvije općenite vrste komada mesa: "radnički komadi" i "luksuzni komadi". Luksuzni komad govedine ili svinjetine dolazi sa stražnjeg dijela životinje i mekši je od radničkog komada. Meso označeno riječima "za roštilj", "biftek", "odrezak" ili "šnicla" luksuzan je komad.

Radnički komad dolazi od ramena, noge ili boka. Govedina označena riječima "mariniranje", "za juhu" ili "za pečenje" je radnički komad. Takve je komade potrebno kuhati polako i na laganoj vatri kako bi postali mekani, a luksuzni se komadi mogu kuhati brzo na visokoj temperaturi.

Pažljivo promotrite vlakna.

Pažljivo promotrite vlakna.

Iako većina ljudi ne voli izuzetno masno meso, dobro je potražiti jako vlaknasto meso. Jako krto meso brzo će se osušiti i imat će manje okusa. Dobar komad vlaknastog mesa prepoznat ćete po malim bijelim šarama po mesu. One meso održavaju vlažnim i mekim za vrijeme kuhanja.

S kosti ili bez?

S kosti ili bez?

Naravno, možete kupiti meso bez kosti, no vjerojatno će biti skuplje nego meso s kosti. Ne samo da su kosti odlični provodnici topline, što znači da se meso kraće kuha, nego su i odlične za pripremu juha te dobre osnove za umake. Neki ljudi čak i tvrde da kuhanje s kosti mesu daje jači okus.

Što čvršće, to bolje.

Što čvršće, to bolje.

Kad se radi o mesu, zlatno je pravilo: što čvršće, to bolje. Svježe meso mora biti čvrsto, ne tvrdo ili meko. Dodirnite mesnati dio svog dlana odmah ispod palca - tako čvrsto bi trebalo biti vaše meso.

Bitna je boja.

Bitna je boja.

Različite vrste mesa imaju različite boje: svježa govedina tamno je crvena ili boje trešnje; smeđu je govedinu bolje izbjegavati - smeđa boja dobar je znak da je meso već staro. Svježi komadi piletine i svinjetine moraju biti ružičasti; ako su sivi, već su stari i bolje ih je izbjegavati.

MyBosch

Besplatno se registrirajte i uživajte u mnogim pogodnostima!

Servis

Izvanredna usluga – prije i nakon kupnje.

01 5520 888

Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitetu, savršenstvo i pouzdanost.

Prodajna mjesta

Pronađite prodajno mjesto u svojoj blizini!