Zdravlje: 1:0 za svježu hranu
Sastojci koji se koriste u gotovim obrocima poput zamrznute pizze zagrijani su, stisnuti, obojani i konzervirani u mnoštvu postupaka obrade. Tada oni gube svoje prirodne i zdrave hranjive tvari. Potom se umjetno dodaju vitamini, enzimi, minerali i elementi u tragovima, no neto rezultat zaista znači više aditiva.
Kalorije: 2:0 za svježu hranu
Mast je odlična za dodavanje okusa te se zato često koristi u prerađenoj hrani. Uz to, mnogi gotovi obroci sadrže puno soli i šećera. Izuzetak je većina organskih proizvoda koji su manje prerađeni. S druge strane, sa svježom se hranom možete sami odlučiti koliko ćete dodati šećera ili masti.
Potrošnja vremena: 1 bod za prerađenu hranu 2:1
Što je jelo kompliciranije, to prerađena hrana ima više bodova. Jednostavne je obroke od tjestenina lako napraviti sam, no priprema jela s mesom i svim prilozima traje puno duže. No evo savjeta. Ako unaprijed pripremite velike porcije, nešto ih stavite u hladnjak za idući dan ili u zamrzivač za kasnije i tako ćete uvijek imati ukusan obrok na stolu. Sa zamrznutim proizvodima poput ribe, špinata ili unaprijed narezanog povrća, imat ćete nešto zdravo što možete brzo pripremiti.
Cijena: 3:2 za sviježu hranu
Razmislite o tome ovako. Za četveročlanu obitelj možete skuhati razmjerno jeftin obrok sa svježom, zdravom i ukusnom hranom. Za razliku od toga, četiri gotova obroka bit će skuplja. Za samce koji ne žele uvijek kupovati sve sastojke za kompliciran obrok i ne žele unaprijed kuhati za idući dan, gotovi obroci nisu nužno skuplji od svježe hrane. Tako da i svježa i prerađena hrana dobivaju bod.
Okus: 4:2 za svježu hranu
Teško je naći nešto bolje od obroka skuhanog sa svježim sastojcima i domaćim začinima. Svaki sastojak ima pravi okus i može se obogatiti i prilagoditi prema vašim željama. Za razliku od toga, okus gotovih obroka poput instant juhe često nije ni blizu prirodnom okusu. Oni sadrže umjetne arome, boje, tvari za pojačavanje okusa i puno više. Mogu biti malo previše začinjene, što nije odlično za djecu jer se mogu brzo na njih naviknuti. Čak i odrasli koji jedu puno gotovih obroka često pobrkaju umjetni i pravi okus. No na sreću se uvijek možemo opet naviknuti na pravi okus svježe hrane.
Osjećaj: 5:2 za svježu hranu
Kuhanje može biti opuštajuća i jako društvena aktivnost. I zabavno je. Odabir i priprema sastojaka, rezanje i sjeckanje povrća zajedno, aroma odrezaka na roštilju, kušanje, obogaćivanje i ponovno kušanje, i konačno, sjedanje i uživanje u okusu veličanstvenog obroka kojeg ste pripremili vlastitim rukama osjećaj je kojeg gotovi obroci nikako ne mogu dostići.