Upecajmo svježu ribu
Riba je zdrava, lako probavljiva i savršena alternativa za meso. No što je potrebno znati kad kupujete ribu? Kako uopće prepoznati da je riba svježa? Možete li namirisati svježu ribu? Bilo na ribarnici ili u supermarketu, evo nekoliko savjeta za vašu iduću kupovinu ribe.
Ribe vole najhladnija mjesta.
Ribu i plodove mora potrebno je uvijek održavati jako hladnima (na približno 0 stupnjeva). Međutim, vaš hladnjak ima malo višu temperaturu. Svježu ribu u hladnjaku možete držati samo približno jedan dan prije nego što je morate upotrijebiti. Kako bi to vrijeme pohrane povećali za dan ili dva, možete ribu pohraniti u spremniku s kockicama leda i postaviti je u VitaFresh Fresh System svog hladnjaka. Tamo možete postaviti individualnu temperaturu za ribu ili meso koja je neovisna o odabranoj temperaturi hladnjaka. Tako će vaša riba duže ostati svježa.
Miriši na more.
Svježa riba nema tako neugodan miris kao što ljudi misle. Jak riblji miris dolazi od pokvarene ribe s bakterijama. Ako je to moguće, pomirišite ribu prije nego što je kupite. Najbolje je namirisati neugodne mirise iza škrgi. Svježa riba neutralnog je mirisa ili miriši kao "nježan morski povjetarac". I meso mora biti malo elastično. To možete provjeriti prstom. Ako pritisnete na meso, ono bi trebalo malo "skočiti natrag".
Pogledajte u moje oči.
Izgled ribe jako je važan kad kupujete svježu ribu. Boja oko škrgi trebala bi biti svijetlo ili tamno crvena, ovisno o vrsti ribe. Uvjerite se da su čiste i okrenute malo prema van. Što su njene oči tamnije, to je riba starija. Koža također ne smije biti presuha i mora imati sjajnu boju. Koža svježe ribe također je prekrivena tankim slojem prozirne sluzi.
Želimo vam dobar ulov.
Jako puno ribolovnih područja prazno je zato što se iz tih voda svake godine lovi previše riba. Ribe iz akvakulture i ribogojstva pomažu zalihi divljih riba, samo pazite da nisu iz ribogojilišta masovne proizvodnje. U međuvremenu, oznaka kvalitete ili strogo organska oznaka sukladnosti jamstvo je održive ribolovne prakse. Najbolje bi bilo provjeriti kod ekoloških organizacija koje su ribe na popisu ugroženih vrsta, a u kojima možete uživati na ekološki prihvatljiv način.
Neki vole smrznuto.
Za mnoge je ljude zamrznuta riba dobra alternativa za svježu ribu. Svježu se ribu često prenosi zrakom, a zamrznuta je riba zamrznuta odmah nakon ulova. To brzo zamrzavanje jamči održavanje visoke kvalitete i hranjivih vrijednosti. I usput, zamrznutu je ribu moguće odmrznuti polako u hladnjaku. Dok se riba odmrzava, njena hladnoća dodaje hladnoći hladnjaka, a vi tako štedite na energiji.