S manje logistike do bolje prehrambene statistike.

Kada je riječ o mikronutrijentima, najbolje je slijediti načelo od polja do stola. Razlog je taj što nutritivna vrijednost počinje opadati ubrzo nakon berbe. A kad su vrućine, svježi proizvodi mogu izgubiti 70 % vitamina u dva dana. 1 . Iako to ne možete spriječiti, držanje voća i povrća na hladnom usporava proces. Što je kraće vrijeme do tržnice ili trgovine – i do vašeg hladnjaka – to više okusa i drugih vrijednosti dobivate. Imajući to na umu, uvijek je najbolje kupovati lokalne namirnice kad im je sezona, a ne one koje dolaze iz udaljenih krajeva svijeta.

Svijetla bijela kuhinja s hladnjakom u pozadini. Na stolu su dvije boce, jedna s mlijekom, a druga s crvenim sokom. Oko njih ima voća i povrća, malo jabuka, grožđa, zelena paprika, mrkve i zelena salata. 

Zrelo za jelo.

Nevjerojatan miris? To vam govori o sadržaju vitamina. Kako voće i povrće dozrijeva, njihove antioksidativne i vitaminske vrijednosti rastu. Ali to ne znači da ne biste trebali kupovati zelene namirnice i pričekati da sazriju. Marelice, avokado, banane, kivi, mango i rajčice dobri su primjeri. S druge strane, neko voće i povrće dozrijeva samo na biljci. Te zelenkaste jagode? Izgubljen slučaj. Isto vrijedi i za sve bobičasto voće kao i za ananas, patlidžan, krastavce, trešnje, paprike, grožđe i agrume. Samo upamtite da, bez obzira na to kupujete li već zrele namirnice ili čekate da potpuno sazriju kod kuće, svakako ih stavite u hladnjak kad dosegnu svoj vrhunac.

Za više vitamina u vašem životu.

Mnogi su vitamini topivi u vodi i osjetljivi su na visoke temperature i dugo vrijeme kuhanja. Vitamin C, svi vitamini skupine B i posebno folna kiselina osjetljivi su na toplinu. Zbog toga su općenito zdravije metode koje vrijeme kuhanja, temperaturu i količinu vode drže što je moguće nižima. Ovdje predstavljamo različite tehnike koje čuvaju hranjive tvari.

Kuhanje na pari.
Roštiljanje.
Naglo pečenje.
Sotiranje.
Mikrovalna pećnica.
Prženje.

Zaboravite kašu. Upoznajte svoje omiljeno vege jelo.

Znate da je povrće dobro za vas, ali jeste li vi dobri prema njemu? Povrće je lako prekuhati jer je jako osjetljivo na toplinu. Ali to ne samo da ga čini neugodno kašastim i mijenja njegovu boju, već uništava i mnogo zdravih hranjivih tvari. Za posluživanje hrskavog povrća bitan je pravi trenutak. Bilo da ga kuhate u kipućoj vodi, na pari ili sotirate, pažljivo pratite vrijeme i promjenu boje. Uz našu pomoć svako će povrće biti ukusno.

Glavnih pet mitova o prehrani.

Moguća misija: Razotkrivamo neke mitove o prehrani. Morate li rajčici ukloniti peteljku? Mogu li podgrijavati gljive? Koliko kuhinja, toliko mitova o prehrani. Saznajte što je od toga istina kako biste svoja jela pripremali na siguran način i uživali u njima.

Svijetli pult s gljivama i cjedilom punjenim svježe opranim listovima špinata.

Je li opasno podgrijavati špinat i gljive?

Ovo je mit iz prošlih vremena. No, ipak se morate pridržavati nekoliko pravila. Kuhani špinat i gljive brzo ohladite, poklopite, spremite u hladnjak i podgrijte najviše jednom. Bebe i mala djeca ne bi smjeli jesti podgrijan špinat. Zašto? Dobri nitrati pretvaraju se u nitrite na sobnoj temperaturi, što može dovesti do trovanja hranom kod vrlo male djece.

Različite vrste rajčica na svijetloj radnoj površini.

Jesu li zeleni dijelovi rajčice otrovni?

Zeleni dijelovi nezrelih rajčica sadrže solanin. Male su količine u redu, ali previše solanina može izazvati glavobolju ili mučninu. Velike količine mogu biti čak i opasne. Zato je uvijek najbolje izrezati zelene dijelove ili pustiti zelene rajčice da sazriju i pocrvene.

Razno voće zamrznuto u kockicama leda na svijetloj radnoj površini.

Je li svježe uvijek najbolje?

Iako su svježe voće i povrće vrlo popularni, često je dug put od polja do trgovine. Usput izgube mnogo vitamina C. Koliko su svježe također ovisi o vremenu skladištenja, načinu skladištenja i temperaturi na kojoj se čuvaju. Zamrznuta hrana često je vrlo dobra alternativa jer se zamrzava vrlo brzo nakon branja, što često znači da se zadržava više dobrih spojeva, poput vitamina C.

Razni proizvodi sa zdravim udjelom masti, kao što su losos, maslinovo ulje, avokado, orasi i drugi, složeni na svijetloj radnoj površini.

Je li mast uvijek loša?

Suočimo se s tim, mast je na lošem glasu, ali to je zastarjelo viđenje jer nam je mast potrebna kao izvor energije. Međutim, trebali biste pokušati jesti zdrave masti. Povrće se sastoji od više nezasićenih masti i bolje je od zasićenih životinjskih masti. Uglavnom, što je mast manje zasićena, to je hrana vrjednija. Na primjer, masna riba poput lososa i maslinovo ulje bogati su nezasićenim mastima i spadaju u „dobru” masnu hranu.

Uz Bosch pećnice i ploče za kuhanje večera je već na tanjuru.

Uspjeh je kuhan i pečen.

Naše visokoučinkovite pećnice pouzdano daju savršene rezultate. Pecite, kuhajte na pari, čak i u mikrovalnoj pećnici – uređajem koji u potpunosti zadovoljava vaše potrebe. Sadrži naprednu konvekciju, automatsko čišćenje i druge vrhunske značajke.

Istražite naše pećnice

Iz hladnjaka u tavu.

Jeste li spremni svoje svježe namirnice pretvoriti u ukusna jela? Naše Bosch indukcijske i električne ploče za kuhanje te ploča za kuhanje s integriranom napom čine kuhanje svježih namirnica jednako jednostavnim i intuitivnim kao i odlaganje u hladnjak.

Istražite naše ploče za kuhanje

Imate još pitanja? Mi imamo odgovore.

Oboružajte se pravim informacijama.

Unesite svoj E‑Nr. broj i preuzmite korisnički priručnik za svoj uređaj kako biste imali sve pojedinosti o svojem uređaju nadohvat ruke.

Preuzmite priručnik

Stavite bacile na led.

Higijena u prehrani počinje higijenom hladnjaka. Doznajte kako svoj uređaj održati besprijekorno čistim i svježeg mirisa.

Istražite više

Bosch pomoćnik za servis.

Ne ostavljajte mjesta sumnji, oboružajte se informacijama. Unesite E‑Nr. broj u pomoćnika za uređaj i preuzmite sve potrebne informacije koje se odnose na vaš proizvod – od korisničkog priručnika do stručnih savjeta o rješavanju problema i održavanju.

Pomoćnik za servis

Zadovoljava kriterije i ubija bakterije.

Bolja higijena za bolju kuhinju. Uz naše proizvode za čišćenje sigurne za hranu, možete biti sigurni da su svi kutovi vašeg hladnjaka čisti i bez mikroba.

Pogledajte proizvode za čišćenje

1 Njemačka savezna udruga proizvođača voća i povrća (Bundesvereinigung der Erzeugerorganisationen Obst und Gemüse e. V. – BVEO), 2016.

MyBosch

Besplatno se registrirajte i uživajte u mnogim pogodnostima!

Servis

Izvanredna usluga – prije i nakon kupnje.

01 5520 888

Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitetu, savršenstvo i pouzdanost.

Prodajna mjesta

Pronađite prodajno mjesto u svojoj blizini!