Čuvanje hrane u hladnjaku bitan je dio našeg suvremenog života. Odemo u supermarket u kupnju, donesemo kući dovoljno hrane za cijeli tjedan i uživamo u slasnim jelima bez brige da će se nešto pokvariti. Čuvanjem ostataka u hladnjaku ili zamrzivaču sprječavamo razvoj i širenje bakterija te bolje iskorištavamo namirnice. No, koliko dugo možemo čuvati hranu u hladnjaku, a da je i dalje sigurna za jelo?

Zašto čuvamo hranu u hladnjaku?

1. Kako bismo zaustavili razvoj bakterija.

Kako već znamo, bakterije se množe u toplim i vlažnim uvjetima. Spremanje hrane u hladnjak jednostavan je način da zaustavimo ove napasti.

Ako znamo koliko dugo možemo čuvati pojedine namirnice i jela u hladnjaku, zaštitit ćemo sebe i svoju obitelj od trovanja hranom. Većina slučajeva trovanja hranom nije ozbiljna i proći će se sama od sebe za nekoliko dana. Ipak, bolje ga je izbjeći, a to je lako uz malo znanja o čuvanju hrane.

2. Kako bismo smanjili prehrambeni otpad.

Svi želimo doprinijeti zaštiti okoliša, a smanjenje prehrambenog otpada jedan je od najlakših načina. Manje emisija i pritiska na zemlju i vodene resurse? Zvuči dobro.

Na nama bližoj razini, smanjenje prehrambenog otpada znači veću dostupnost najranjivijima. Da ne spominjemo da tako možete i uštedjeti.

Koliko dugo možete sigurno čuvati namirnice u hladnjaku?

Naravno, to ovisi o vrsti hrane koju namjeravate čuvati u hladnjaku. Ostatci hrane koja je već jednom kuhana ili pečena i zatim spremljena u hladnjak puno će se prije pokvariti nego svježe namirnice ili prerađena hrana u neotvorenom pakovanju. Neku hranu možete dulje vrijeme držati u hladnjaku, dok je drugu potrebno pojesti za par dana ili tjedana.

Potražite rok uporabe.

Većina hrane koju držimo u hladnjaku, poput mesa, ribe i sira, dolazi zapakirana. Jednostavno potražite rok trajanja na pakiranju kako biste saznali koliko dugo možete hranu držati u hladnjaku. Što se tiče svježe ribe i mesa, obično imate tjedan ili dva nakon kupnje. Sir može malo dulje stajati, međutim drugi mliječni proizvodi, poput mlijeka i jogurta, često imaju kraći rok trajanja.

Većina hrane koju držimo u hladnjaku, poput mesa, ribe i sira, dolazi zapakirana. Jednostavno potražite rok trajanja na pakiranju kako biste saznali koliko dugo možete hranu držati u hladnjaku. Što se tiče svježe ribe i mesa, obično imate tjedan ili dva nakon kupnje. Sir može malo dulje stajati, međutim drugi mliječni proizvodi, poput mlijeka i jogurta, često imaju kraći rok trajanja. Jednostavno potražite rok trajanja na pakiranju kako biste saznali koliko dugo možete hranu držati u hladnjaku. Što se tiče svježe ribe i mesa, obično imate tjedan ili dva nakon kupnje. Sir može malo dulje stajati, međutim drugi mliječni proizvodi, poput mlijeka i jogurta, često imaju kraći rok trajanja.

Koliko dugo možete čuvati ostatke u hladnjaku?

Čuvanje ostataka u hladnjaku potpuno je druga priča. Ako ste sami pripremili jelo, nemate rok trajanja na koji se možete osloniti, a vrijeme koliko se sigurno može čuvati ovisi o sastojcima.

Odgovorili smo na neke od najčešćih pitanja povezanih sa sigurnom pohranom u hladnjaku tako da možete bezbrižno spremiti svoje ostatke i uživati u brzim obrocima tijekom tjedna.

• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati smoothie? Jedan dan.

• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati kuhanu ili pečenu piletinu? Dva dana.

• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati kuhanu ili pečenu puretinu? Dva dana.

• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati kuhano ili pečeno mljeveno meso? Dva dana.

• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati pečeni odrezak? Četiri dana.

• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati pečenu ribu? Četiri dana.

• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati smoothie? Jedan dan.

• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati kuhanu ili pečenu piletinu? Dva dana.

• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati kuhanu ili pečenu puretinu? Dva dana.

• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati kuhano ili pečeno mljeveno meso? Dva dana.

• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati pečeni odrezak? Četiri dana.

• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati pečenu ribu? Četiri dana.

 

Recimo da ste pripremili jelo koje ima puno različitih sastojaka, na primjer curry od piletine. U tom slučaju, možete čuvati ostatke u hladnjaku onoliko dugo koliko inače možete čuvati namirnicu s najkraćim rokom trajanja. U slučaju pečene piletine, to je dva dana. Ako ste pak pripremili vegetarijanski curry, on može stajati i do sedam dana.

Priprema jela unaprijed i pohrana

Mnogi od nas vole pripremiti obroke unaprijed koje zatim jedu tijekom tjedna. Iako pripremanje obroka za cijeli tjedan već u nedjelju zvuči vrlo primamljivo, to nije uvijek i najsigurnije. Kao općenito pravilo, unaprijed pripremljena jela možete čuvati u hladnjaku do četiri dana. Ako se na to odlučite, obvezno:

• Ostavite ostatke ili unaprijed pripremljeno jelo da se u potpunosti ohladi prije stavljanja u hladnjak, ali pazite da to ne bude dulje od dva sata.

Dobro podgrijte jela koja ste izvadili iz hladnjaka na štednjaku, u pećnici ili mikrovalnoj pećnici. Ne zagrijavajte prethodno kuhanu ili pečenu hranu u uređaju za polagano kuhanje (slow cooker).

Uz samo malo više znanja, nikad nije bilo jednostavnije izbjeći trovanje hranom. Pravilnim čuvanjem hrane doprinosimo čuvanju okoliša jer smanjujemo prehrambeni otpad, a budžet nam je bolje iskorišten. Komu se to ne bi svidjelo?

VitaFresh – najbolji hladnjaci za povrće

Pretinci s kontroliranom temperaturom i razinom vlage u hladnjacima VitaFresh omogućavaju vam da različite vrste svježih namirnica odvojeno čuvate u najboljim mogućim uvjetima.

Tehnologija VitaFresh pomaže da voće i povrće dulje zadrži svježinu, tako da imate više hrane u kojoj možete uživati, a manje toga se baca. Vjerujemo da je nulta stopa prehrambenog otpada vrijedan cilj kojemu treba težiti i koji možemo ostvariti.

Savjeti za planiranje kuhinje

Planirate preuređenje kuhinje? Dopustite da vas provedemo kroz proces planiranja kuhinje pomoću naših alata.

Idi na planiranje

Vodič za kupnju hladnjaka sa zamrzivačem

Koju veličinu trebate? Koje vam značajke odgovaraju? Odgovore na sva pitanja o hladnjacima sa zamrzivačem potražite u našem vodiču za kupnju.