Čuvanje hrane u hladnjaku bitan je dio našeg suvremenog života. Odemo u supermarket u kupnju, donesemo kući dovoljno hrane za cijeli tjedan i uživamo u slasnim jelima bez brige da će se nešto pokvariti. Čuvanjem ostataka u hladnjaku ili zamrzivaču sprječavamo razvoj i širenje bakterija te bolje iskorištavamo namirnice. No, koliko dugo možemo čuvati hranu u hladnjaku, a da je i dalje sigurna za jelo?
Zašto čuvamo hranu u hladnjaku?
1. Kako bismo zaustavili razvoj bakterija.
Kako već znamo, bakterije se množe u toplim i vlažnim uvjetima. Spremanje hrane u hladnjak jednostavan je način da zaustavimo ove napasti.
Ako znamo koliko dugo možemo čuvati pojedine namirnice i jela u hladnjaku, zaštitit ćemo sebe i svoju obitelj od trovanja hranom. Većina slučajeva trovanja hranom nije ozbiljna i proći će se sama od sebe za nekoliko dana. Ipak, bolje ga je izbjeći, a to je lako uz malo znanja o čuvanju hrane.
2. Kako bismo smanjili prehrambeni otpad.
Svi želimo doprinijeti zaštiti okoliša, a smanjenje prehrambenog otpada jedan je od najlakših načina. Manje emisija i pritiska na zemlju i vodene resurse? Zvuči dobro.
Na nama bližoj razini, smanjenje prehrambenog otpada znači veću dostupnost najranjivijima. Da ne spominjemo da tako možete i uštedjeti.
Koliko dugo možete sigurno čuvati namirnice u hladnjaku?
Naravno, to ovisi o vrsti hrane koju namjeravate čuvati u hladnjaku. Ostatci hrane koja je već jednom kuhana ili pečena i zatim spremljena u hladnjak puno će se prije pokvariti nego svježe namirnice ili prerađena hrana u neotvorenom pakovanju. Neku hranu možete dulje vrijeme držati u hladnjaku, dok je drugu potrebno pojesti za par dana ili tjedana.
Potražite rok uporabe.
Većina hrane koju držimo u hladnjaku, poput mesa, ribe i sira, dolazi zapakirana. Jednostavno potražite rok trajanja na pakiranju kako biste saznali koliko dugo možete hranu držati u hladnjaku. Što se tiče svježe ribe i mesa, obično imate tjedan ili dva nakon kupnje. Sir može malo dulje stajati, međutim drugi mliječni proizvodi, poput mlijeka i jogurta, često imaju kraći rok trajanja.
Većina hrane koju držimo u hladnjaku, poput mesa, ribe i sira, dolazi zapakirana. Jednostavno potražite rok trajanja na pakiranju kako biste saznali koliko dugo možete hranu držati u hladnjaku. Što se tiče svježe ribe i mesa, obično imate tjedan ili dva nakon kupnje. Sir može malo dulje stajati, međutim drugi mliječni proizvodi, poput mlijeka i jogurta, često imaju kraći rok trajanja. Jednostavno potražite rok trajanja na pakiranju kako biste saznali koliko dugo možete hranu držati u hladnjaku. Što se tiče svježe ribe i mesa, obično imate tjedan ili dva nakon kupnje. Sir može malo dulje stajati, međutim drugi mliječni proizvodi, poput mlijeka i jogurta, često imaju kraći rok trajanja.
Koliko dugo možete čuvati ostatke u hladnjaku?
Čuvanje ostataka u hladnjaku potpuno je druga priča. Ako ste sami pripremili jelo, nemate rok trajanja na koji se možete osloniti, a vrijeme koliko se sigurno može čuvati ovisi o sastojcima.
Odgovorili smo na neke od najčešćih pitanja povezanih sa sigurnom pohranom u hladnjaku tako da možete bezbrižno spremiti svoje ostatke i uživati u brzim obrocima tijekom tjedna.
• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati smoothie? Jedan dan.
• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati kuhanu ili pečenu piletinu? Dva dana.
• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati kuhanu ili pečenu puretinu? Dva dana.
• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati kuhano ili pečeno mljeveno meso? Dva dana.
• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati pečeni odrezak? Četiri dana.
• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati pečenu ribu? Četiri dana.
• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati smoothie? Jedan dan.
• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati kuhanu ili pečenu piletinu? Dva dana.
• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati kuhanu ili pečenu puretinu? Dva dana.
• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati kuhano ili pečeno mljeveno meso? Dva dana.
• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati pečeni odrezak? Četiri dana.
• Koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati pečenu ribu? Četiri dana.
Recimo da ste pripremili jelo koje ima puno različitih sastojaka, na primjer curry od piletine. U tom slučaju, možete čuvati ostatke u hladnjaku onoliko dugo koliko inače možete čuvati namirnicu s najkraćim rokom trajanja. U slučaju pečene piletine, to je dva dana. Ako ste pak pripremili vegetarijanski curry, on može stajati i do sedam dana.
Priprema jela unaprijed i pohrana
Mnogi od nas vole pripremiti obroke unaprijed koje zatim jedu tijekom tjedna. Iako pripremanje obroka za cijeli tjedan već u nedjelju zvuči vrlo primamljivo, to nije uvijek i najsigurnije. Kao općenito pravilo, unaprijed pripremljena jela možete čuvati u hladnjaku do četiri dana. Ako se na to odlučite, obvezno:
• Ostavite ostatke ili unaprijed pripremljeno jelo da se u potpunosti ohladi prije stavljanja u hladnjak, ali pazite da to ne bude dulje od dva sata.
• Dobro podgrijte jela koja ste izvadili iz hladnjaka na štednjaku, u pećnici ili mikrovalnoj pećnici. Ne zagrijavajte prethodno kuhanu ili pečenu hranu u uređaju za polagano kuhanje (slow cooker).
Uz samo malo više znanja, nikad nije bilo jednostavnije izbjeći trovanje hranom. Pravilnim čuvanjem hrane doprinosimo čuvanju okoliša jer smanjujemo prehrambeni otpad, a budžet nam je bolje iskorišten. Komu se to ne bi svidjelo?
VitaFresh – najbolji hladnjaci za povrće
Pretinci s kontroliranom temperaturom i razinom vlage u hladnjacima VitaFresh omogućavaju vam da različite vrste svježih namirnica odvojeno čuvate u najboljim mogućim uvjetima.
Tehnologija VitaFresh pomaže da voće i povrće dulje zadrži svježinu, tako da imate više hrane u kojoj možete uživati, a manje toga se baca. Vjerujemo da je nulta stopa prehrambenog otpada vrijedan cilj kojemu treba težiti i koji možemo ostvariti.