Dolaskom toplijeg vremena možda bi vam baš prijalo nešto voćno i osvježavajuće tijekom dugih, ljetnih večeri. Ali prije nego što natrpate hladnjak sladoledom, jeste li razmislili koliko je zapravo jednostavno napraviti sladoled kod kuće?
Sladoled koji sami napravite može biti ukusniji, zdraviji i održiviji od sladoleda iz trgovine. To ne mora ujedno značiti i da je teško ili da ćete napraviti puno nereda.
Štapni mikseri i blenderi, kao i drugi uređaji tvrtke Bosch, dovoljno su svestrani da možete pripremiti različite vrste sladoleda, sorbeta ili smrznutih napitaka. Uređaj za pripremu sladoleda Bosch odlično se nadopunjuje sa MUM5 kuhinjskim robotom, a dostupan je i čitav niz dodataka za samostojeće miksere i blendere za izradu ove ukusne smrznute poslastice.
Evo zašto jedva čekamo napraviti vlastiti sladoled ovo ljeto:
Napravite sladoled prema svom ukusu
Domaći sladoled odličan je jer ima ponešto za svakoga. Možda niste ljubitelj slatkastih deserata i poslastica, no domaći sladoled može baš savršeno sjesti nakon večernjeg obroka. Možete biti kreativni i smisliti recept prilagođen vašem ukusu. Smanjite šećer i izaberite slani sladoled od pistacija, bogatu mocha ledenu kavu ili pak ovaj sladoled s okusom čaja od hibiskusa:
Sladoled s okusom čaja od hibiskusa
Priprema:
1. Pričekajte da voda zavri, dodajte vrećice čaja i ostavite 10 minuta.
2. Izvadite vrećice.
3. Dodajte limunov sok i šećer i miješajte dok se šećer u potpunosti ne rastopi.
4. Ostavite da se ohladi.
5. Pomiješajte sir za mazanje i čaj.
6. Smjesu zatim dodajte u uređaj za sladoled koji ste prethodno pokrenuli.
7. Miješajte oko 30 do 40 minuta.
Sastojci:
400 ml vode
5 vrećica čaja od hibiskusa
140 g šećera
2 čajne žličice limunova soka
150 g sira za mazanje
Sladoled bez mliječnih proizvoda
Ako se držite veganske prehrane ili ste preosjetljivi na mlijeko, nema veze. Mnogo je slasnih recepata koje možete prilagoditi ako izbjegavate mliječne proizvode. Sorbeti i smrznuti napitci izvrsna su zamjena za tradicionalan sladoled. Mlijeko od kokosa i badema odličan su izbor ako se ne želite odreći bogate i kremaste teksture za koju su zaslužni mliječni proizvodi.
Održivost
Danas je jednim klikom moguće naručiti što god poželite da vam dostave na kućnu adresu. No, to vas može koštati, a da ne spominjemo utjecaj na okoliš.
Sve što napravite u udobnosti vlastitog doma uštedjet će vam novac i bit će održivije od kupnje u trgovini ili narudžbe preko interneta.
Iskoristite voće i svježe sastojke za pripremu sladoleda prije nego što se pokvare i na kraju ih bacite. Zrele banane prepune su slatkih aroma i prirodnih šećera zbog čega će biti savršene za vaš recept. Također ćete uštedjeti na ambalaži i putovanju do supermarketa.
Zabava za cijelu obitelj
Uključite i djecu ili ponovno pronađite način za uživanje u kuhinji. Budući da sve više vremena provodimo pred ekranima, prestali smo se baviti starim hobijima i aktivnostima. Zajednička priprema sladoleda može biti zabavna za cijelu obitelj ili prilika da oživite svoje vještine u kuhinji, a ne zaboravite i slasnu nagradu na kraju!
Manje šećera, manje konzervansa
Nektar od agave, med i voće izvrsna su zamjena za šećer i savršeno se uklapaju u većinu recepata za sladoled. No, najveća je prednost sladoleda koji sami napravite to što vi odabirete sve što stavljate u mikser. Većina takvih recepata ujedno je i zdravija jer ne sadržava konzervanse, „e-brojeve” i pretjeranu količinu šećera kao sladoled iz trgovine. Domaći sladoled također je odličan izbor za one koji paze na kalorije ili obitelji s djecom koje paze na unos šećera.
Naši najbolji savjeti za savršeni sladoled
- Ohladite zdjelice ili čaše u kojima poslužujete sladoled.
- Alkoholna pića mogu spriječiti da se smjesa za sladoled poveže pa izbjegavajte njihovo dodavanje radi okusa, radije uživajte u čašici sa strane.
- Odmah ga pojedite. Sladoled je najukusniji kad je tek pripremljen, ali možete ga poboljšati dodavanjem voća, naribane čokolade ili šlaga.
- Za najbolji mogući okus upotrijebite kvalitetne sastojke kao što su čokolada s visokim udjelom kakaa ili organsko voće.
Okusi mogu biti tradicionalni ili maštoviti. Neki od naših omiljenih tradicionalnih okusa uključuju bananu, čokoladu i vaniliju, a od malo egzotičnijih tu su sorbet od kivija i sladoled od jogurta od trešnje.