Neovisno o tome predstavlja li vam kuhanje izvor radosti ili muke, svi se slažemo da kvalitetan alat uvelike olakšava poslove u kuhinji. Od neprianjajućih tava i lonaca do oštrih noževa i mnoštva inovativnog pribora, pravi alati mogu skratiti vrijeme pripreme i pomoći vam da skuhate fantastično jelo.
Tave su među najvažnijim priborom koji nalazimo u kuhinji. Upotrebljavamo ih za prženje, pečenje, sotiranje i još mnogo toga. Dapače, većina nas barem jednom dnevno koristi tavu. Njega najčešće korištenih uređaja ključna je za uspjeh u kuhinji i dugotrajnost vašeg posuđa.
U ovom ćemo vodiču predstaviti neke dokazane načine za njegu i čišćenje tava. Pokazat ćemo vam kako se riješiti zagorjele hrane i ulja. Želite unaprijediti svoje vještine u kuhinji upotrebom tave od lijevanog željeza? Objasnit ćemo vam kako prati i pripremiti vašu novu tavu.
Kako očistiti zagorjelu tavu?
I tako, nešto vam je malo zagorjelo u tavi. Niste prvi komu se to dogodilo, a nećete biti ni posljednji. Možda ste se na trenutak predugo maknuli od ploče za kuhanje ili ste zaboravili miješati kad je trebalo i sad se uhvatilo za dno vaše najdraže tave ili lonca. Ako je tako, sigurno se sad pitate: „Kako da očistim zagorjelu tavu?”.
Čime mogu očistiti zagorjelu tavu?
Postoje mnogi načini za čišćenje kuhinjskog pribora sredstvima koja već možda imate negdje u ormariću. Nisu samo bapske priče, ove metode postižu odlične rezultate.
• Vruća voda – vruću vodu upotrijebite kako biste zagorjelu hranu deglazirali s dna tave.
• Sol – mokrom spužvom utrljajte sol tamo gdje je potrebno.
• Limuni – zakuhajte vodu i narezane limune u tavi na 10 minuta, zatim isperite.
• Soda bikarbona i ocat – pomiješajte vodu i ocat u istom omjeru i dodajte nekoliko jušnih žlica sode bikarbone.
• Kola – ostavite da se namače u koli nekoliko sati, zatim oribajte tavu.
• Aluminijska folija – zgužvajte aluminijsku foliju u kuglu i dobro istrljajte tavu.
• Tableta za perilicu posuđa – dodajte vode i operite zagorjelo područje tabletom za perilicu posuđa.
Želite znati više? Čitajte dalje za detaljne upute.
Čišćenje vrućom vodom
Pranje vrućom vodom često je dobra ideja. Ova jednostavna tehnika može biti izrazito djelotvorna za uklanjanje zagorjele hrane s tave ili lonca. Jednako kako deglazirate one fine komadiće s dna tave prilikom pečenja, pojačajte temperaturu i dolijte vode kako bi se tvrdokorni ostatci hrane i masti odvojili od tave.
1. Stavite tavu na štednjak i pojačajte temperaturu.
2. Kad počne cvrčati, dolijte veću količinu vode.
3. Drvenom žlicom ili lopaticom sastružite zagorjele komadiće koje je omekšala voda.
Čišćenje uz pomoć soli
U ormarićima sigurno držite kuhinjsku sol, ali ako ju slučajno nemate, možete ju jeftino kupiti u supermarketu. I inače je dobro imati u kuhinji barem malo jeftine soli, može vam poslužiti za čišćenje i uklanjanje tvrdokornih mrlja, da i ne spominjemo da se koristi kao začin za mnoga jela.
1. Kad se tava ohladi, posipajte veću količinu soli po dnu.
2. Vlažnom spužvom utrljajte sol tamo gdje je potrebno.
3. Isperite i ponovite ako je potrebno.
4. Bacite vodu, isperite i obrišite ostatke.
Čišćenje limunima
Limuni su izvrsni za čišćenje zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima i kiselini. Ovi osvježavajući agrumi također imaju i osvježavajući miris bez jakih kemijskih sredstava. Slijediti korake u nastavku i operite tavu uz pomoć limuna.
1. Narežite tri ili četiri limuna na četvrtine, ovisno o veličini tave.
2. Ubacite ih u tavu zajedno s većom količinom vode i ostavite da zavri.
3. Smanjite temperaturu i ostavite da se limuni lagano krčkaju oko 10 minuta. Neki bi se komadići zagorjele hrane mogli uzdići na površinu.
4. Bacite vodu i limune, isperite i obrišite ostatke.
Čišćenje sodom bikarbonom i octom
Sodu bikarbonu upotrebljavamo za mnoge zahtjevnije zadatke. Odlična je za uklanjanje tvrdokornih mrlja iz odjeće i tapeciranog namještaja, a ne morate se brinuti o jakim kemikalijama. Dodajte malo bijelog octa i to je to! Ove sastojke uvijek je dobro imati u kući, i za kuhanje i za čišćenje.
1. Dodajte ocat i vodu u tavu u jednakom omjeru.
2. Pričekajte da zavri.
3. Dodajte dvije pune jušne žlice sode bikarbone i čekajte da se zapjeni.
4. Ponovite ako je potrebno, dodajte vode i sode bikarbone i miješajte dok ne dobijete pastu te ostavite 10 minuta.
5. Operite tavu deterdžentom za pranje posuđa kao i inače.
Čišćenje kolom
Kola sadržava karboksilnu kiselinu zbog čega je odlična za skidanje tvrdokorne prljavštine. Volite popiti čašu kole na sunčan dan? Bez brige, kiselina u koli nije toliko jaka kao kiselina koja vam se nalazi u želudcu. Nije baš najzdravije piće, ali neće vam spaliti želudac. Ipak, dobra je za pranje posuđa!
1. Dolijte kolu u tavu i stavite na stranu.
2. Ostavite da djeluje nekoliko sati ili preko noći.
3. Isperite tavu i operite deterdžentom za pranje posuđa kao i inače.
Čišćenje folijom
Što ako kod kuće nemate spužvicu za ribanje? U tom slučaju napravite praktičnu i higijensku zamjenu od aluminijske folije koju ste zgužvali u kuglu. Kad završite, reciklirajte foliju na isti način kao i limenke.
1. Zgužvajte veću količinu aluminijske folije u kuglu.
2. Aluminijskom folijom utrljajte sredstvo za čišćenje, poput sode bikarbone ili deterdženta za pranje posuđa, na odgovarajuće područje.
3. Isperite tavu toplom vodom sa sapunicom i provjerite je li uspjelo.
Čišćenje tabletom za perilicu posuđa
Tablete za perilice posuđa pune su enzima koji razgrađuju škrob i proteine u hrani te tako peru vaše posuđe svaki put kad uključite perilicu. Logično je za pretpostaviti da će ove sitne, ali dinamitne kapsule biti izvrsne i za čišćenje tava!
1. Ulijte vode tako da prekrije dno tave i nakratko zagrijte.
2. Maknite tavu s vatre.
3. Utrljajte tabletu po svim zagorjelim područjima u malim krugovima dok se ne počne raspadati.
4. Isperite i operite toplom vodom sa sapunicom.
Njega tave od lijevanog željeza
Lonci i tave od lijevanog željeza osnovni su pribor u mnogim profesionalnim kuhinjama. Neprianjajuće su, izvrsno zadržavaju toplinu i mogu trajati godinama. Ali samo ako se dobro brinete o njima...
Čišćenje tave od lijevanog željeza
Ako imate tavu od lijevanog željeza sa zagorjelim dijelovima, čišćenje se malo razlikuje od čišćenja obične tave ili lonca. Isplati se očistiti tavu nakon svake upotrebe.
1. Papirnatim ubrusima očistite višak hrane i ulja dok je tava još vruća.
2. Isperite vrućom vodom.
3. Oribajte tavu neabrazivnom četkom kako biste uklonili tragove hrane i ulja. Ako želite, možete upotrijebiti malo deterdženta za pranje posuđa.
4. Isperite.
5. Dobro osušite papirnatim ubrusima.
6. Lagano zagrijte kako biste u potpunosti osušili tavu.
7. Dodajte kapljicu ulja i utrljajte papirnatim ubrusom dok čitava površina ne bude pokrivena uljem.
8. Nastavite trljati papirnatim ubrusima dok površina tave ne postane tamna i jednolika.
Priprema tave od lijevanog željeza
Prije prve upotrebe posuđa od lijevanog željeza, potrebno je napraviti dobru pripremu, odnosno seasoning. Potrebno je povremeno ponoviti postupak, pogotovo ako površina tave izgleda neujednačeno ili se hrana počne lijepiti.
1. Zagrijte tavu na srednjoj temperaturi.
2. Papirnate ubruse umočite u ulje i njima prebrišite tavu dok je još na štednjaku, sve dok ulje ne izgori.
3. Ponovite postupak tri do pet puta, pričekajte da ulje izgori, a tava se ohladi prije svakog ponavljanja.
Sad kad znate kako se brinuti o svojim tavama, više vas neće dočekati nemoguć nered. Obvezno operite tave nakon svake upotrebe i temeljito ih očistite svakih nekoliko tjedana kako biste spriječili nakupljanje ostataka hrane i masti.